Ministři schválili přístup k návrhu nařízení o vzájemném uznávání


Ludmila Johnová, Úřad vlády, 28. 5. 2018

V Bruselu ve dnech 28. a 29. května zasedá Rada pro konkurenceschopnost (COMPET). Na jednání Rady ve formátu vnitřní trh a průmysl je prvním diskuzním bodem pravidelná prověrka konkurenceschopnosti, tentokrát na téma dopadu vnitřního trhu na některé sektory zpracovatelského průmyslu.

V legislativní části již dnes Rada přijala obecný přístup k návrhu nařízení o vzájemném uznávání a poté ministři v průběhu dne naváží politickou rozpravou o návrhu nařízení o vztazích mezi online platformami a podniky.

V části „různé“ budou Komise a předsednictví informovat o aktuálně projednávaných nebo nově představených legislativních návrzích v oblasti jednotného digitálního trhu, autorského práva, ochrany spotřebitele, práva obchodních společností a doplňkových ochranných osvědčení.

Předsednictví představí výstupy ze svých iniciativ a konferencí v oblasti cestovního ruchu a bude rovněž informovat o stavu zavádění jednotné patentové ochrany a o výstupech z workshopu SOLVIT center. Tématem pracovního oběda je umělá inteligence.

Budoucnost evropské vesmírné politiky

Zítra pak ve formátu ministrů pro vesmírnou politiku bude hlavním bodem politická debata o budoucnosti evropské vesmírné politiky.

Delegace se zaměří na dvě klíčová témata: možná opatření a aktivity pro maximalizaci úspěchů evropské vesmírné politiky pro plné využití vesmíru v budoucnosti a cesty pro zvýšení povědomí o benefitech využití vesmíru pro společnost.

Bulharské předsednictví bude informovat o výstupech akcí věnovaných vesmíru, které se uskutečnily v dubnu 2018 v Sofii.

Komisařka Elżbieta Bieńkowska
Schválení je dalším krokem v prohloubování vnitřního trhu EU. Za tyto otázky zodpovídá komisařka pro vnitřní trh, průmysl a podnikání Elżbieta Bieńkowska.
Zdroj: ČTK

Rychlejší oběh znalostí

Zítřejší jednání ve formátu pro výzkum a vývoj bude zahájeno pracovním obědem ministrů na téma „Regulation on establishing the European High Performance Computing Joint Undertaking”.

Na programu je přijetí závěrů k urychlení oběhu znalostí v EU a k European Open Science Cloud, přijetí obecného přístupu návrhu nařízení Rady o programu Evropského společenství pro atomovou energii pro výzkum a odbornou přípravu (2019–2020) a přijetí zprávy o pokroku u návrhu nařízení Rady, kterým se zřizuje evropský společný podnik pro vysoce výkonnou výpočetní techniku.

Na závěr každé formace představí rakouská delegace program svého nastupujícího předsednictví v Radě EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek