EU chce omezit množství plastových odpadků v mořích


Tereza Chlebounová, Euroskop, 29. května 2018

Moře a oceány jsou zamořeny plastovými odpadky a situace se každý rok zhoršuje. Evropská komise proto navrhla opatření, která omezí používání jednorázových plastových výrobků, jako jsou brčka nebo kelímky. Výrobky, ke kterým existuje dostupná alternativa, mají být zakázány, u ostatních si státy vyberou, jakým způsobem sníží jejich spotřebu.

Podle vědců se ročně dostane do oceánů zhruba 8 milionů tun plastových odpadků, které vytváří doslova ostrovy plastu. Podle studie odborného časopisu Scientific Reports, plave například v Tichém oceánu ostrov tvořený plastovým odpadem, který je větší než rozloha Německa, Francie a Španělska dohromady.

Podle údajů Evropské komise plasty tvoří celosvětově 85 % odpadků v mořích. Ve formě mikroplastů, jejichž účinky na lidské zdraví jsou zatím neznámé, se ve vzduchu, vodě a potravinách dostávají až do lidského organismu.

Plasty tvoří 85 % odpadků v mořích.

Velkou část odpadu v evropských mořích tvoří plasty na jedno použití – kelímky, jednorázové nádobí, kelímky, brčka, sáčky a obaly. Zdroj: Pxhere.com

Komise proto navrhla nová opatření, která omezí používání plastů na jedno použití, jako jsou brčka, plastové příbory, kelímky a podobně. Celkem se jedná o deset druhů výrobků. Opatření se budou týkat také ztracených a opuštěných lovných zařízení. Ta spolu s plasty na jedno použití představují 70 % odpadků v evropských mořích.

Od prosince 2017 do února 2018 probíhaly na toto téma veřejné konzultace, v nichž 95 % respondentů souhlasilo s tím, že je nezbytné co nejrychleji přijmout opatření v otázce plastů na jedno použití. Celkem 79 % uvedlo, že tato opatření by měla být přijata na úrovni EU, aby byla účinná. Na nutnosti opatření se v konzultacích shodla také většina výrobců (70 %) a značek (80 %).

Co zahrnují nová opatření?

Zákaz některých plastových výrobků Pokud existují dostupné a cenově přijatelné alternativy, bude prodej plastových výrobků na jedno použití zakázán. Zákaz se bude vztahovat na plastové vatové tyčinky, příbory, talíře, brčka, míchátka a tyčky k balonkům, které budou muset být vyrobeny výlučně z udržitelnějších materiálů. Nápojové obaly na jedno použití obsahující plasty budou na trhu povoleny pouze v případě, že jejich uzávěry a víčka zůstanou připevněny k nádobě.
Snížení spotřeby Členské státy budou muset omezit používání plastových nádob na potraviny a nápojových kelímků. Mohou například stanovit vnitrostátní cíle pro snižování spotřeby, poskytovat v místě prodeje alternativní produkty nebo zajistit, aby plastové výrobky na jedno použití nebyly nabízeny bezplatně.
Povinnosti pro výrobce Výrobci se budou podílet na nákladech spojených s nakládáním s odpady a úklidem a také s osvětovými opatřeními, pokud jde o nádoby na potraviny, sáčky a obaly (např. od bramborových lupínků a cukrovinek), nápojové obaly a kelímky, tabákové výrobky s filtry (např. cigaretové nedopalky), vlhčené ubrousky, balonky a lehké plastové tašky. Dostanou také pobídky k vývoji méně znečišťujících alternativ k těmto produktům.
Sběr plastu Členské státy budou povinny do roku 2025 zajistit sběr 90 % jednorázových plastových lahví od nápojů, například prostřednictvím systémů vratných záloh.
Označování Některé produkty budou muset mít jasné a standardizované označení, které obsahuje informace o tom, jak se má odpad odstraňovat, o negativním dopadu výrobků na životní prostředí a o přítomnosti plastů v nich. Jedná se o hygienické vložky, vlhčené ubrousky a balonky.
Osvěta

Členské státy budou povinny zvyšovat informovanost spotřebitelů o negativních dopadech vyhazování plastů na jedno použití a rybolovných zařízení a také o dostupných systémech pro opětovné použití a možnostech nakládání s odpady ze všech těchto výrobků.

Zdroj: Evropská komise

Konec nadužívání jednorázových obalů a kelímků

Na různé jednorázové plastové výrobky se budou uplatňovat různá opatření, aby se dosáhlo co nejlepších výsledků. Pokud existuje dostupná a cenově přijatelná alternativa, bude jejich prodej zakázán.

U výrobků, které nelze snadno nahradit, se návrh zaměřuje na snižování jejich spotřeby v jednotlivých státech. Členské země se samy rozhodnou, jakým způsobem omezit například používání nápojových kelímků nebo nádob na potraviny. Do roku 2025 budou muset také zajistit sběr 90 % jednorázových plastových lahví od nápojů.

Do omezení plastového odpadu se mají zapojit i výrobci

Opatření se zaměří také na označování výrobků a povinnosti výrobců ohledně nakládání s odpady. Výrobci se budou muset podílet na nákladech spojených s úklidem, převozem a zpracováním jednorázových plastových výrobků a také na osvětě mezi lidmi.

„Plasty na jedno použití nejsou ekonomicky ani ekologicky ideální a dnešní návrhy pomohou podnikům i spotřebitelům přeorientovat se na jejich udržitelné alternativy. Evropa se tak může dostat do čela tohoto úsilí, vytvářet produkty, po nichž bude ve světě v příštích desetiletích poptávka, a získávat z vzácných a omezených zdrojů, které máme k dispozici, vyšší hospodářskou hodnotu. Náš cíl pro sběr plastových lahví kromě toho přispěje k vytvoření potřebného objemu pro prosperující odvětví recyklace plastů,“ prohlásil Jyrki Katainen, místopředseda Komise odpovědný za pracovní místa, růst, investice a konkurenceschopnost.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek