Komise chce po 2020 vyčlenit finance na pomoc s přijetím eura


Euroskop, čtk, 31. 5. 2018

Celkem 2,16 miliardy eur (asi 5,6 bilionu Kč) chce Evropská komise v příštím víceletém rozpočtu EU po roce 2020 vyčlenit na podporu těch zemí mimo eurozónu, které se budou zjevným způsobem snažit o přijetí společné evropské měny.

Vznik konvergenčního nástroje je jednou z novinek souvisejících se změnami fungování eurozóny, které dnes představili místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis a komisař pro hospodářské a finanční otázky, daně a cla Pierre Moscovici.

Eurem nyní platí 19 z 28 zemí Evropské unie. S výjimkou Dánska a odcházející Británie mají společnou měnu přijmout všechny státy bloku, je však na jejich rozhodnutí, kdy se tak stane.

Fond bude podporovat strukturální reformy

Nástroj má být podle návrhu Komise součástí Programu na podporu strukturálních reforem, s celkovým sedmiletým rozpočtem ve výši 25 miliard eur (přes 645 miliard Kč). Jeho nejvýznamnější díl – 22 miliard eur (přes 568 miliard Kč) – bude určen na finanční podporu klíčových strukturálních reforem identifikovaných v rámci unijního hospodářského cyklu známého jako Evropský semestr.

Komise dnes také přišla s představou Evropské stabilizační a investiční funkce, která by měla zemím eurozóny a zemím, které jsou součástí mechanismu směnných kursů ERM II, pomoci v případě velkých asymetrických šoků. Umožnit by měla – za přísných kritérií a při dodržení rozumné finanční a makroekonomické politiky – získat finanční podporu prostřednictvím půjček, garantovaných z unijního rozpočtu. Celková výše by podle komise měla být až 30 miliard eur (skoro 775 miliard Kč).

O návrzích budou ještě jednat státy EU a europoslanci

Návrhy, se kterými dnes Moscovici a Dombrovskis seznámili novináře, souvisí s přípravou příštího víceletého finančního období EU pro roky 2021 a 2027. Jeho základní rámec představila komise na počátku května, od počátku týdne zveřejňuje konkrétní návrhy a právní dokumenty pro nejrůznější oblasti. Nyní o nich budou jednat členské země a europarlament, komise by chtěla mít debatu uzavřenou do roka, ještě před volbami do europarlamentu.

Evropská komise ve svých návrzích realizuje některé nápady, které prezentovala už loni v prosinci, změny pro eurozónu jsou však výrazně menší než například vznik samostatného rozpočtu a podobně. O ambiciózní reformě fungování měnové unie mluvil v minulosti například francouzský prezident Emmanuel Macron.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek