Komise navrhla minimální požadavky na opětovné použití vody


Úřad vlády, 5. 6. 2018

Evropská komise 28. května zveřejnila návrh nařízení, které stanovuje minimální požadavky na opětovné použití vody, COM (2018) 337. Cílem tohoto dokumentu je pomoci s hrozbou nedostatku vody a takzvaným „vodním stresem“.

Voda je v současnosti limitovaným zdrojem. Až jedna třetina území EU trpí tzv. „vodním stresem“. Navíc, rostoucí spotřeba související s rostoucí populací a klimatická změna jsou výzvou pro dostupnost dostatečného množství kvalitní vody pro občany. Nedostatek vody je také velice provázaný se zemědělským zavlažováním a častou hrozbou jsou pak sucha, jejichž výskyt stoupl v posledních 30 letech o téměř 20 %. To se samozřejmě odráží nejenom na kvalitě lidského života, ale má to také ekonomické důsledky.

Obecným cílem nařízení je regulace nedostatku vody, především zvýšením znovuvyužití vody, a to zejména v zemědělském sektoru, a to za současného udržení standardů veřejného zdraví a ochrany životního prostředí. Opětovné využití alespoň 50 % vody určené k zavlažování by například přispělo ke snížení vodního stresu o 5 %.

Jak je problematika řešena v současnosti?

Problematika začala být na unijní úrovni řešena v roce 2012. V současnosti je opětovné využití vody řešeno pomocí dvou nástrojů, které nicméně nespecifikují jeho podmínky. Jedná se o Rámcovou směrnici o vodě a Směrnici o čištění městských odpadních vod. První dokument stanovuje členským státům stanovit stav jejich vody a stanovit programy, jak dosáhnout dobrých výsledků. Tyto programy pak musí být předkládány Komisi každých 6 let.

Navrhovaný předpis je v souladu s předchozími dokumenty, stejně jako vychází z cílů Agendy 2030. V souladu s principem subsidiarity je problematika nejlépe řešena na unijní úrovni, a to zejména s odkazem na mezinárodnost vodních toků. 60 % povodí je mezinárodních, sdíleno mezi 2-19 zeměmi. Opatření provedená jedním státem tudíž nejsou dostačující.

Voda
Nová iniciativa Evropské komise se snaží předejít problémům s nedostatkem vody v Evropě. Zdroj. Pixabay

Jaké novinky přináší návrh nařízení?

Nařízení stanovuje minimální požadavky na kvalitu vod, monitorování a preventivní opatření, klíčová opatření a řízení rizik na unijní úrovni. Forma nařízení byla zvolena díky možnosti nejrychlejší implementace. K problematice probíhala veřejná konzultace, v níž 80 % respondentů vyjádřilo podporu unijní regulaci.

Česká republika patří, co se týče kvality vody, mezi světovou špičku. Vzhledem k postupujícímu suchu, které ČR ohrožuje v posledních letech se dá předpokládat široká podpora nařízení.

Současný návrh bude na pořadu Rady pro životní prostředí 25. června 2018 v Lucemburku, kde budou členské státy mít možnost prezentovat své prvotní reakce.

Autor: Veronika Schiebertová, Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek