Budoucnost kosmické politiky EU a agentury GSA


Marika Wernerová, Úřad vlády, 7. 6. 2018

Evropská komise včera představila svou vizi dalšího rozvoje kosmické politiky EU včetně role, kterou v této politice bude hrát Agentura pro evropský globální navigační družicový systém (GSA), jejíž hlavní sídlo se již šestým rokem nachází v Praze. Návrh nařízení počítá s rozšířením kompetencí agentury GSA v oblasti bezpečnosti. Dojde také ke změně názvu agentury na Agenturu EU pro kosmický program.

O budoucnosti kosmické politiky EU se již několik měsíců vedou v Evropě intenzivní diskuze. Evropská unie v současné chvíli realizuje kosmické programy Galileo, EGNOS (družicová navigace) a Copernicus (pozorování Země).

Tyto programy jsou již v pokročilé fázi – například systém Galileo podporuje již několik desítek mobilních telefonů. Nově se dále navrhuje zřízení programů GOVSATCOM (mezivládní telekomunikace) a SST (program pro monitorování kosmické tříště, která by mohla satelity na oběžné dráze poškodit).

Hlavními hráči, kteří programy družicové navigace EU realizují, jsou Evropská komise, agentura GSA a Evropská kosmická agentura (ESA).

Posílení rozvoje vesmírných programu

Komise si uvědomuje význam kosmických programů a chce je do budoucna posílit. O tom svědčí i návrh víceletého finančního rámce, který Komise předložila na začátku května, v němž navrhuje vyhradit pro kosmický program EU na roky 2021-2027 16 mld. EUR (v porovnání se stávajícím obdobím, kdy rozpočet pro programy Galileo, EGNOS a Copernicus představoval cca 11,5 mld. EUR.). Většina navýšení by měla jít do přímo do oblasti aplikovaného vývoje.

O návrhu nařízení, který byl včera Komisí předložen, včetně jeho rozpočtových důsledků, se bude v následujících týdnech pravidelně jednat v pracovních orgánech Rady EU a Evropského parlamentu.

Jeho konečná podoba tak, jak bude později skutečně provedena, bude tedy známá až za několik měsíců. Klíčovou roli v Radě EU bude hrát Rakousko, které čeká nelehký úkol dojednat konečnou podobu textu tak, aby mohla být přijata ještě za současného mandátu Evropského parlamentu před volbami v květnu 2019.


Návrh Komise předpokládá, že v příštím víceletém rozpočtu bude na kosmický program vyčleněno 16 mld. eur.
Zdroj: Pixabay.com

ČR má zájem na posílení vesmírné politiky

Pro Českou republiku představuje rozvoj kosmické politiky EU prostřednictvím agentury GSA prioritní oblast. GSA je jedinou agenturou EU sídlící v ČR a představuje tak důležitý článek ve vztazích mezi EU a ČR.

ČR má i vzhledem k úzké vazbě na malé a střední podniky mimořádný zájem na tom, aby došlo k celkovému posílení a rozvoji agentury. V zájmu ČR je tak zajistit fungující kosmické programy EU s maximálně efektivním řízením. K tomu je nezbytné posílit roli GSA v řízení programů nejen Galileo a EGNOS, ale i dalších, a adekvátně posílit GSA personálně a finančně.

Zároveň je žádoucí zachovat vyváženou účast ESA v kosmických programech EU s ohledem na její know-how a také princip geografické návratnosti zajišťující ČR účast na výstavbě kosmických systémů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek