Evropští poslanci chtějí rychlou reformu azylového systému


Euroskop, čtk, 12. 6. 2018

Lídři evropských zemí by se měli na červnovém summitu shodnout na podobě reformy azylového systému, jinak může EU čelit zásadnímu humanitárnímu problému. Evropskou radu k tomu dnes vyzvali poslanci Evropského parlamentu, podle nichž EU i vzhledem k protiimigračnímu postoji nové italské vlády urychleně potřebuje aktualizovaná pravidla azylového procesu. Evropští ministři minulý týden odmítli kompromisní návrh reformy a očekává se, že její řešení bude záležitostí následujících měsíců.

Velká část poslanců považuje za varování osud lodi Aquarius s více než 600 migranty, kterou o víkendu odmítly přijmout Itálie i Malta. Hrozící tragédii odvrátila španělská vláda, která nabídla přetížené lodi s docházejícími zásobami možnost přistát u španělských břehů.

„Není to ojedinělá situace. Není čas odkládat řešení migrace,“ řekl socialistický poslanec Udo Bullman, podle něhož je odmítavá reakce Itálie varováním. Podobně se vyjádřila řada dalších poslanců, kteří často odkazovali na návrh reformy označované jako Dublin IV schválený loni parlamentem.

Evropský parlament počítal s přerozdělováním migrantů a s tím, že nebudou muset o azyl žádat v první evropské zemi, což však nenašlo u členských států dostatečnou podporu.

Timmermans: Potřebujeme kvalitní azylový program

„Neříkám, že by měl být v Evropě přijímán každý migrant. Ale nemůžeme nechat umírat lidi ve Středozemním moři,“ prohlásil během parlamentní debaty místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, podle něhož se EK pokouší vyčlenit nové finance na podporu řešení migrační problematiky.

Potřebný je podle něho jak realistický plán investic v Africe či posílení ochrany vnějších hranic unie, což prosazují politici odmítající ve svých zemích přijímat migranty, tak kvalitní azylový program pomáhající ohroženým lidem.

Frans Timmermans
Podle Franse Timmermanse se Komise pokouší vyčlenit nové finance na podporu řešení migrační problematiky.
Zdroj: čtk

Výzva pro nastupující rakouské předsednictví

EU se azylovou reformou bezvýsledně zabývá již dva roky. Bulharské předsednictví minulý týden předložilo ministrům vnitra členských zemí nový návrh, z něhož však nezmizely přerozdělovací kvóty vyvolávající odpor zejména v postkomunistických zemích včetně Česka.

Nesouhlas však daly najevo i Itálie či Německo a hledání možného kompromisu tak bude záležitostí nadcházejícího summitu. Jednou z možností je, že pověří řešením problému Rakousko, které bude předsednickou zemí ve druhé polovině roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek