Změny ve složení Evropského parlamentu po roce 2019


Úřad vlády, 13. 6. 2018

Europoslanci dnes svým souhlasem potvrdili dohodu o složení Evropského parlamentu, kterou by měl tento orgán mít po volbách v květnu příštího roku a očekávaném vystoupení Spojeného království z EU. V novém Evropském parlamentu bude zasedat 705 členů oproti současným 751. ČR si ponechá stávajících 21 křesel.

Předložený návrh upravuje složení Parlamentu s ohledem na blížící se konec pětiletého volebního období v roce 2019 a v kontextu očekávaných změn po vystoupení brexitu.

Z důvodu neexistence stálého a automatického systému rozdělování poslaneckých křesel mezi členské státy se o konkrétním složení Evropského parlamentu rozhoduje před každými volbami do něj.

Procedurálně určuje počet poslanců v daném volebním období Evropská rada, která tak činí na základě legislativního podnětu europoslanců (tzv. postup zákonodárné iniciativy). Poslanci musí následně toto rozhodnutí odsouhlasit.

Změny ve prospěch podreprezentovaných zemí

Podle Smluv EU nesmí celkový počet europoslanců překročit 750, nepočítaje předsedu. Zastoupení občanů Unie je zajištěno poměrným způsobem. Evropský parlament dlouhodobě usiluje o zavedení takového systému, který by prostřednictvím matematického vzorce přerozděloval křesla členským státům a flexibilně reagoval např. na proces rozšíření EU. Dohody na jeho podobě však nebylo zatím dosaženo.

Parlament tak dnes svým hlasováním potvrdil, že po brexitu bude jeho počet členů snížen na 705 oproti dnešním 751. Ze 73 křesel obsazených nyní britskými europoslanci jich má většina (46) zůstat do budoucna neobsazena a zbytek (27) pak přerozdělen mezi 14 v současnosti nejvíce podreprezentovaných členských států. ČR si ponechá stávajících 21 mandátů.

Na rozdíl od předešlé úpravy před volbami do EP v roce 2014 zůstane velikost její delegace beze změny. V minulosti zvažované myšlenky na např. na vytvoření nadnárodního obvodu s transnacionálními kandidáty napříč zeměmi EU byl z přijetého návrhu vypuštěn a ponechán na případné budoucí rozhodnutí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek