Komise chce výrazně zvýšit výdaje na obranyschopnost EU


Evropská komise, čtk, Euroskop, 13. 6. 2018

Evropská komise dnes navrhla výrazné zvýšení výdajů na posílení obranných schopností EU. V příštím rozpočtovém období 2021-2027 chce vyčlenit 13 miliard eur (334,5 miliardy korun) pro nový Evropský obranný fond, jehož cílem je doplňovat a podporovat domácí výdaje na výzkum a rozvoj vojenských schopností.

Evropská unie by se měla v otázkách obrany více spoléhat sama na sebe a stát se na tomto poli silnějším globálním hráčem, uvedla dnes Komise v prohlášení.

„Poprvé v historii Evropské unie je část evropského rozpočtu věnována kolektivním investicím do nových technologií a vybavení, které mají sloužit k ochraně lidí,“ uvedl místopředseda Komise Jyrki Katainen.

V příštím rozpočtu má být vyčleněno víc prostředků na posílení obrany EU.

Evropská komise chce posílit roli EU při zajišťování obrany a bezpečnosti. Přispět k tomu má 13 miliard určených pro Evropský obranný fond. Zdroj: Evropská obranná agentura

Obranný fond zvýší strategickou nezávislost Unie

Ze 13 miliard eur určených pro Evropský obranný fond půjde 4,1 miliardy na přímé financování výzkumných projektů, především prostřednictvím grantů. Dalších 8,9 miliardy eur bude sloužit pro spolufinancování investic členských států do vývoje prototypů.

Fond, který Komise zřídila loni, má mimo jiné zamezit duplicitnímu financování, jehož příčinou je nedostatečná spolupráce mezi členskými státy. Fond má také podpořit účast malých a středních podniků na výzkumných projektech. EU se díky němu zařadí mezi čtyři nejvýznamnější evropské investory do výzkumu a technologií v oblasti obrany.

Komisařka Elžbieta Bieńkowská, která je zodpovědná za vnitřní trh, průmysl a podnikání, zdůraznila, že Evropský obranný fond představuje v oblasti vojenské spolupráce v Evropě obrovskou změnu. Fond je podle ní ambiciózním nástrojem, který podporuje spolupráci na obranných projektech po celou dobu jejich vývoje.

Evropský mírový nástroj podpoří prevenci konfliktů mimo EU

Dalších 10,5 miliardy eur (267 miliard korun) chce Komise použít na takzvaný Evropský mírový nástroj. Ten má zlepšit schopnosti Unie předcházet konfliktům a podporovat na mezinárodní mírové aktivity mimo EU. Tato částka však není součástí budoucího evropského rozpočtu.

Vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku a místopředsedkyně Komise Federica Mogheriniová uvedla: „Evropská unie v posledních letech podnikla v oblasti bezpečnosti a obrany kroky, jež by byly v minulosti nemyslitelné,“ komentovala návrh Komise vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogheriniová.

„Nyní můžeme podpořit výzkum a spolupráci v zájmu rozvoje obranných kapacit. Přijímáme opatření, jež usnadní rychlý pohyb sil členských států po Evropě. Kromě toho navrhuji s podporou Komise zřízení Evropského mírového nástroje, který zlepší financování vojenských operací EU a zvýší podporu, již poskytujeme akcím našich partnerů,“ dodala Mogheriniová.

Zvýšení bezpečnosti obyvatel Unie je jednou z priorit současné Evropské komise pod vedením Jeana-Claudea Junckera. Předseda Komise oznámil vznik Evropského obranného fondu ve svém projevu o stavu Unie v roce 2016 a jeho první verze byla představena v červnu loňského roku.

Autor: Evropská komise, čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek