Dlouhodobý rozpočet pro oblast migrace a ochrany vnějších hranic


Vlastimil Bernas, Úřad vlády, 14. 6. 2018

Dne 12. června 2018 zveřejnila Komise návrh rozpočtu pro oblast migrace, azylu a správy vnějších hranic na roky 2021–2027. Komise navrhuje na tuto oblast vyhradit celkem 34,9 mld. € v závazcích (oproti stávajícím 13 mld. €), tj. 3 % celkového objemu nového VFR 2021–2027. Komise reflektuje vývoj v posledním období a vyčleňuje pro migrační otázky novou kapitolu IV: Migrace a správa hranic. Páteří této rozpočtové kapitoly jsou dva fondy.

Fond pro integrovanou správu hranic (celkem 9,3 mld. €) cílí na lepší správu unijních vnějších hranic, včetně vízové politiky, a podporu členských států v implementaci celní politiky.

Pokryty by tak měly být například modernizace schengenských víz, včetně digitalizace celého procesu; posílení národních kapacit ochrany hranic; rozvoj informačních systémů EU a jejich vzájemná interoperabilita; další posílení Evropské pohraniční a pobřežní stráže, včetně navýšení personálních kapacit ze současných 1 500 na 10 000 pohraničníků; či vybavení pro celní správu.

Podpora návratové politiky

Azylový a migrační fond (celkem 10,4 mld. €) má financovat aktivity spojené s legální migrací, efektivním prováděním návratové politiky a bojem s nelegální migrací, včetně vnější dimenze migrace a pomoci členským státům s potřebnými procesy.

Dále se má zaměřit na implementaci a budování kapacit potřebných pro společnou azylovou politikou a na praktickou spolupráci mezi členskými státy v rámci solidarity.

Komplexní příštup k migraci

Součástí kapitoly IV jsou i rozpočty pro činnost jednotlivých agentur: Evropský podpůrný úřad pro otázky azylu (EASO), Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) nebo Evropská agentura pro provozní řízení rozsáhlých informačních systémů v prostoru svobody, bezpečnosti a práva (eu-LISA).

Cílem je zajistit komplexní přístup k řízení migrace a efektivní ochranu vnějších hranic s posíleným rozpočtem.
Na správu vnějších hranic tedy navrhuje Komise celkem vyčlenit 21,3 mld. € (Fond pro integrovanou správu hranic + Frontex + eu-LISA). Prostředky na podporu integračního procesu by měly být poskytovány z kohezní politiky.

Spolupráce se třetími zeměmi a opatření na boj s příčinami migrace budou podporovány z nástrojů na financování vnější činnosti EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek