Jourová: Online obchody chceme stejně bezpečné, jako kamenné


Euroskop, Evropská komise, 25. 6. 2018

Evropská komise a čtyři internetové obchody podepsaly závazek v oblasti bezpečnosti výrobků – nebezpečné výrobky budou odstraňovat z nabídky. Čtyři hlavní internetoví obchodníci, Alibaba (AliExpress), Amazon, E-Bay a Rakuten France, dnes podepsali závazek, že budou rychleji odstraňovat nebezpečné výrobky prodávané prostřednictvím jejich internetových obchodů.

Díky dialogu, který zprostředkovala Evropská komise, se čtyři hlavní internetoví prodejci zavázali, že budou pružněji reagovat na oznámení o nebezpečných výrobcích, jak ze strany orgánů členských států, tak na základě oznámení zákazníků.

Hlavním smyslem iniciativy je zajistit lidem při nákupu on-line stejnou bezpečnost, jako při nákup v kamenném obchodě. Nákup na internetu dle dostupných dat Eurosattu představoval v roce 2016 v EU 20 % z celkového prodeje.

Stále větší počet nebezpečných výrobků oznámených v systému včasného varování se prodává on-line. Proto je nutné, aby všechny internetové obchody nadále vyvíjely a zvyšovaly své úsilí, pokud jde o odstraňování nebezpečných výrobků.

Opatření v praxi

Závazek počítá s tím, že by to do dvou pracovních dnů měli prodejci reagovat na oznámení ze strany státních orgánů, jež tyto společnosti obdrží prostřednictvím svých kontaktních míst za účelem odstranění nabídek nebezpečných výrobků. Společnosti by měly provést následná opatření a informovat o nich příslušné orgány.

Na základě oznámení ze strany zákazníků by pak do pěti dnů měli přijmout nezbytná opatření k nápravě. To posílí pozici spotřebitele a umožní zákazníkům jasným způsobem upozornit na nabídku nebezpečných výrobků.

Dále se počítá se zřízením speciálním jednotným kontaktním místem, kam budou moci orgány členských států EU zasílat oznámení o nebezpečných výrobcích a jež usnadní komunikaci o otázkách bezpečnosti výrobků.

jourová
Věra Jourová, komisařka EU pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů, k internetovým nákupům dodává, že při nákupu on-line by měla být spotřebitelům zajištěna naprosto stejná bezpečnost, jako když nakupují v kamenném obchodě.

Zdroj: ČTK

Další kroky pro ochranu spotřebitele

Internetoví obchodníci a Evropská komise zhodnotí každého půl roku, jakého pokroku bylo ohledně těchto závazků dosaženo, a zveřejní o tom zprávu.

Evropská komise vybízí další internetové obchodníky, aby se řídili dobrým příkladem těchto čtyř společností, které se dnes postavily do čela, a zapojili se rovněž, a přispěli tak ke zlepšení bezpečnosti výrobků prodávaných on-line pro spotřebitele v EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek