V závěrech summitu je závazek posilovat obranyschopnost EU


Euroskop, čtk, 29. 6. 2018

Lídři zemí EU se shodli na nutnosti zvyšovat obranyschopnost Evropy, větší spolupráci s NATO nebo potřebě bránit se proti hybridním hrozbám. Plyne to ze závěrů červnového summitu, které byly přijaty dnes nad ránem. Schválení textu ve čtvrtek zablokovala Itálie kvůli snaze prosadit své požadavky týkající se migrace. V části závěrů, která se týká obrany se mluví také o investicích do unijního obranného průmyslu.

„Evropa musí přijmout větší zodpovědnost za své vlastní bezpečí a zdůraznit svou roli spolehlivého a důvěryhodného partnera v oblasti bezpečnosti a obrany,“ uvádí se v textu.

Tohoto cíle chce Evropa dosáhnout zvyšováním obranných investic nebo rozvojem operačních schopností.

Posílení kyberbezpečnosti a boje s dezinformacemi

Závěry obsahují například zmínku o kybernetické obraně či o boji s dezinformacemi. EU chce podle textu poskytnout odpovídající mandát a zdroje pro specializovaný tým, který se zaměřuje na rozkrývání záměrného šířených nepravdivých informací Ruskem.

Unie také potvrdila svůj záměr bojovat proti používání jaderných a chemických zbraní. Summit vyzval k tomu, aby EU přijala nová opatření, kterými by reagovala v případě použití těchto bojových prostředků.

Evropské iniciativy v obraně mají podle přijatého textu „posílit strategickou autonomii (EU) při současném doplňování a posilování aktivit NATO“. Státy EU o obraně diskutují jen pár dní před bruselským summitem Severoatlantické aliance, na kterém by měla být opět posílena spolupráce obou organizací, významná je například společná snaha o lepší „vojenskou mobilitu“, tedy urychlení přesunů vojáků a techniky po Evropě.

EU NATO
Na současnou debatu o obranných otázkách a spolupráci mezi NATO a EU naváže blížící se summit Severoatlantické aliance v Bruselu.
Zdroj: Eurocorps.org

NATO a EU: Základ transatlantického partnerství

Unijní diskuse o obraně a bezpečnosti se ve čtvrtek účastnil také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Spolupráci NATO a EU Stoltenberg označil za základ transatlantického partnerství.

V dalších bodech dokumentu lídři také potvrdili podporu EU rezoluci OSN k sestřelení letu MH17 nad územím Ukrajiny. EU vyzývá Rusko, které je podle týmu mezinárodních vyšetřovatelů zodpovědné za sestřelení civilního letadla, k plné spolupráci při objasňování faktů. Na palubě letounu bylo 298 lidí, všichni zemřeli.

Evropa rovněž ocenila dohodu mezi Řeky a Makedonci ohledně dlouholetého sporu o název Makedonie. Představitelé obou zemí se před necelými dvěma týdny shodli, že Makedonie, která byla součástí někdejší Jugoslávie, bude používat kompromisní název Republika Severní Makedonie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek