Hlavní body dohody summitu EU o migraci


Euroskop, čtk, 29. 6. 2018

Nejvyšší představitelé zemí Evropské unie v noci na dnešek po devíti hodinách vyjednávání domluvili na dohodě týkající se migrace. Agentura Reuters informovala o jejích hlavních bodech.

1) Evropská rada potvrzuje, že předpokladem pro funkční politiku EU je komplexní přístup, jehož součástí je efektivnější kontrola vnějších hranic unie. Jde o výzvu nejen pro členské státy, ale pro celou Evropu.

2) Evropská rada je odhodlána… zabránit opakování nekontrolované migrační vlny z roku 2015 a hodlá nadále bránit nelegální migraci na všech existujících i nových trasách.

3) Na trase přes centrální část Středozemního moře by měla být zintenzivněna snaha zastavit pašeráky lidí v Libyi a jinde. V tomto ohledu bude EU nadále stát na straně Itálie a dalších členských států.

4) V otázce takzvané východostředozemní trasy je zapotřebí plně realizovat dohodu mezi EU a Tureckem, zabránit novým příchodům (migrantů) z Turecka a migrační tok zastavit. Rovněž je nutné zajistit jejich rychlý návrat a zabránit ve vytváření nových pevninských i námořních tras. V otázce západostředozemní trasy bude EU s cílem zabránit nelegální migraci finančně i dalšími způsoby podporovat snahy členských států, a to zejména Španělska. Pomoci v této otázce se rovněž dostane zemím původu (migrantů) a tranzitním zemím, v tomto případě především Maroku.

5) Je nutné eliminovat podněty (migrantů) vydat se na nebezpečnou cestu. Jen tak lze definitivně narušit obchodní model pašeráků lidí a zabránit dalším tragickým ztrátám na životech. To si žádá sdílené či doplňující kroky ze strany členských států v otázce vyloďování migrantů. Evropská rada žádá radu ministrů i Evropskou komisi, aby se rychle začaly zabývat možností vzniku regionálních platforem k vylodění, a to v úzké spolupráci s příslušnými třetími zeměmi, Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a Mezinárodní organizací pro migraci (IOM). Tato střediska by v souladu s mezinárodním právem měla zkoumat jednotlivé případy, aniž by vytvářela podněty k migraci.

Evropská rada červen 2018
Finální znění závěrečné dohody o řešení migračních výzev vyjednávali lídři zemí EU do brzkých ranních hodin. Zdroj: Evropská rada

6) Na základě společné snahy a mezinárodního práva by zachránění (migranti) na území EU měli být umístěni do zařízení v členských státech, kde bude možné případy rychle a bezpečně zpracovat a rozhodnout, zda jde o neregulérní migranty, kteří budou vráceni do vlasti, nebo zda jde o lidi, kteří potřebují mezinárodní ochranu založenou na principu solidarity. Členské státy budou mít při spravování středisek plnou podporu EU. Budování těchto zařízení bude nicméně dobrovolné. Stejně tak budou dobrovolné veškeré kroky spojené s těmito centry, a to včetně převozu a přesídlení migrantů.

7) Evropská rada souhlasí se zahájením výplaty druhé tranše peněz určených uprchlíkům v Turecku a zároveň hodlá přesunout do evropského svěřeneckého fondu pro Afriku půl miliardy eur z 11. rezervy unijního rozvojového fondu (EDF).

8) Migrační problém si ve své podstatě žádá spolupráci s Afrikou, jejímž cílem je společensko-ekonomická transformace afrického kontinentu.

9) Evropská rada v otázce dalšího víceletého finančního rámce EU zdůrazňuje nutnost flexibilních nástrojů umožňujících rychlé vyplácení peněz za účelem boje s nelegální migrací.

10) Evropská rada připomíná, že je nutné, aby členské státy finanční a materiální pomocí zajistily kontrolu vnějších hranic EU. Rovněž je zapotřebí efektivně vracet neregulérní migranty.

11) Další pohyb žadatelů o azyl mezi členskými státy může ohrozit společný azylový systém a schengenské acquis (pravidla Schengenu). Členské země by měly zavést veškeré možné administrativní a právní opatření s cílem těmto pohybům zabránit a rovněž by měly spolupracovat mezi sebou.

12) V otázce reformy společného azylového systému byl zaznamenán velký pokrok. Je nicméně zapotřebí dojít ke konsensu ohledně reformy dublinských azylových pravidel, a to na základě, odpovědnosti a solidarity s přihlédnutím k lidem, kteří se vylodili poté, co byli vypátráni a zachráněni.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek