EU navýší podporu pro Severní Afriku pro boj proti ilegální migraci


Euroskop, Evropská komise, 10. 7. 2018

Evropská komise v pátek schválila tři nové programy migrační politiky pro centrální Středomoří. Celkově je v nich alokováno přes 90 milionů eur. Programy budou spadat pod Nouzový svěřenecký fond EU pro Afriku (EU Emergency Trust Fund for Africa – EUTF) a mají pomoci jak uprchlíkům přímo na místě, tak i partnerským zemím Severní Afriky ve správě jejich hranic.

„Navýšení (financí) v rámci Fondu podpoří řízení migračních toků a posílí boj proti pašerákům,“ řekla k rozhodnutí Vysoká představitelka pro zahraniční a bezpečnostní politiku Federica Mogheriniová.

V současnosti schválené programy navazují na závěry červnové Evropské rady, v kterých se lídři zemí EU zavázali k lepší spolupráci v migrační politice se zeměmi původu a tranzitními zeměmi.

Klíčovým partnerem je Magreb

Nově přijaté navýšení prostředků má dosáhnout 90,5 milionů eur a posílí již existující unijní politiku na této migrační trase ve třech oblastech.

Celkem 55 milionů eur je vyčleněno na podporu správy hranic zemí Magrebu a státních institucí v tomto regionu (podpora marocké a tuniské vlády při správě námořních hranic či boji proti pašerákům).

29 milionů eur je určeno pro detenční centra či pobřežní oblasti, odkud se migranti vydávají na nebezpečnou cestu přes Středozemní moře, zejména z území Libye. Finance budou směřovat i na podporu uplatnění migrantů na lybijských pracovních trzích. Tyto prostředky budou investovány společně s tamním ministerstvem práce.

migrace
Finance z Nouzového svěřeneckého fondu EU pro Afriku mají pomoci místním vládám ve správě jejich námořních hranic a boji s pašeráky. Zdroj: ČTK

Pomoc přímo v regionu

A konečně financování ve výši 6,5 milionů eur je vyčleněno na zajištění základních životních potřeb uprchlíků. Tyto prostředky budou investovány společně s lokálními partnery, kteří tyto sociální služby zajištují. Jedná se zejména o (regionální) neziskové organizace a další subjekty působící v této oblasti.

„Dnes schváleným financováním podpoříme nejen vládní instituce v jejich úsilí lépe spravovat hranice, ale také lépe pomůžeme zranitelným migrantům přímo v regionu,“ dodal v pátek k navýšené podpoře komisař pro regionální politiku Johannes Hahn.

Jak fond funguje

Nouzový svěřenecký fond EU pro (EUTF) byl založen v roce 2015, aby stabilizoval země původu migrantů a tranzitní země v Africe. Dosud do něj bylo alokování téměř 3,5 miliard eur jak ze strany EU, tak jednotlivých unijních zemích a dalších donorů. Fond cílí zejména na region Severní Afriky, Sahelu a Afrického rohu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek