Juncker na summitu EU-Ukrajina: V reformách je třeba pokračovat


Euroskop, Evropská komise, 11. 7. 2018

V pondělí se v Bruselu uskutečnil 20. summit mezi EU a Ukrajinou. Diplomatické jednání se věnovalo implementaci Asociační dohody mezi EU a Ukrajinou, pokroku v politických reformách, boji proti korupci a fungování bezvízového styku mezi partnery.

Unii během setkání zastupovali kromě předsedů Komise Jeane-Clauda Junckera a Evropské rady Donalda Tuska také místopředsedové Komise Federica Mogheriniová a Maroš Šefčovič. Ukrajinskou delegaci pak vedl prezident Petro Porošenko.

Mimo Asociační dohodu se summit věnoval implementaci reforem, a to především v oblasti hospodářské, sociální a zdravotní politiky či decentralizace, a boji s korupcí. Ačkoliv Ukrajina tuto záležitost dlouhodobě řeší, korupce zůstává jedním z hlavních ukrajinských problémů. Závažnost a míru korupce dokládá i skutečnost, že kvůli jejímu bujení a zpožďujícím se reformám je prozatím pozastavena pomoc Kyjevu od Mezinárodního měnového fondu (IMF).

Unijní podpora je podmíněna reformami

I na společné tiskové konferenci za přítomnosti Petra Porošenka Jean-Claude Juncker připomněl, že: „makrofinanční pomoc ze strany Unie ve výši 1 miliard eur je podmíněna dalšími reformami a důvěryhodným bojem proti korupci.“

Prezident Porošenko, který je v úřadu od roku 2014, a mohl by se příští rok ucházet o své znovuzvolení, se zavázal k dalším reformám a poukázal na kroky, které Ukrajina v posledních letech podnikla. Zmínil mimo jiné změny ve fungování bankovního sektoru či opatření v oblasti energetiky.

„Jsem vděčný lídrům EU za (jejich) pozitivní přístup a vyhodnocení našeho úsilí,“ vyzdvihl ve společném prohlášení ukrajinský prezident.

Územní celistvost Ukrajiny

Summit se dále věnoval otázce ukrajinsko-ruských vztahů a anexi Krymu. Představitelé EU během summitu zopakovali unijní podporu ukrajinské integritě, suverenitě a nezávislosti, zejména v souvislosti s ruskou anexí poloostrova.

Ještě týden před summitem, 6.července, Unie prodloužila platnost hospodářských sankcí zaměřených na určitá odvětví ruského hospodářství o dalšího půl roku. Ty se zaměřují na finanční sektor, odvětví energetiky a obrany a oblast zboží dvojího užití a budou platit nejméně do 31. ledna 2019.

„Naše neuznání anexe Krymu, která byla v rozporu s mezinárodním právem, stále trvá a další sankce následují, s ohledem na průběh prezidentských voleb na Krymu a výstavbu mostu vedoucího na poloostrov bez ukrajinského souhlasu,“ vysvětlil Tusk.

EU Ukrajina
Hlavními tématy summitu EU-Ukrajina byla implementace Asociační dohody, boj proti korupci a anexe Krymu.
Zdroj: Flickr European Council President

Ukrajina se zúčastní summitu NATO

Dnes a zítra se v Bruselu uskuteční summit Severoatlantické aliance, kterého se zúčastní i ukrajinské delegace. „Petro Porošenko se summitu také zúčastní, a to i navzdory nevoli maďarského premiéra Viktora Orbána,“ poznamenal server Politico.eu.

Porošenko, společně s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem, by měl také zítra zveřejnit společné prohlášení k výsledkům dvoudenního jednání.

Ukrajina, společně s Gruzií, mají zájem o členství v NATO, avšak některé státy Severoatlantické aliance maají výhrady, že jejich případný vstup do NATO by zbytečně zhoršil stávající vztahy s Moskvou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek