EU chce zpřísnit kontroly cestujících bez víza


Tereza Chlebounová, Euroskop, 11. 7. 2018

Cestující, kteří nepotřebují pro vstup do Evropské unie vízum, mají být nově prověřováni pomocí elektronického systému ETIAS. EU tak získá lepší přehled o tom, kdo přesně na její území přichází. Podobný systém funguje například v USA, Kanadě nebo Austrálii. Návrh, na němž se shodly členské státy, schválili poslanci Evropského parlamentu ve čtvrtek 5. července.

Systém pro cestovní informace a povolení (ETIAS) se bude týkat lidí, kteří mohou do EU cestovat bez víza. Ti si budou muset od roku 2021 před vstupem na území Unie elektronicky zažádat o povolení. V roce 2014 navštívilo EU podle údajů Evropské komise 30 milionů bezvízových cestujících, v roce 2020 už to má být podle odhadů skoro 40 milionů.

Kontrola proběhne pomocí online formuláře

Občané zemí, které mají s EU sjednaný bezvízový styk, vyplní před cestou online formulář, kde uvedou své osobní údaje (jméno, datum a místo narození, pohlaví, národnost) a údaje o svém cestovním dokladu. Zodpoví v něm také otázky týkající se jejich zdravotního stavu, záznamů v trestním rejstříku, případně předchozího zamítnutí vstupu na území EU nebo vyhoštění z něj.

Vyplnění formuláře bude snadné a rychlé, nemělo by zabrat víc než 10 minut. Za povolení zaplatí žadatel správní poplatek 7 eur, pro lidi mladší 18 let a starší 70 let bude zcela zdarma.

V současnosti má dojednaný bezvízový styk s EU na 60 zemí a teritorií světa.

V současnosti má dojednaný bezvízový styk s EU na 60 zemí a teritorií světa. Zdroj: Pixabay.com

Informace o cestujících budou porovnány s údaji v databázích

Žádost projde automatickým zpracováním, během nějž bude ověřována pravdivost zadaných údajů prostřednictvím porovnávání s elektronickými databázemi, jako je například Schengenský informační systém. V absolutní většině případů, kdy žadatel nepředstavuje riziko z hlediska bezpečnosti, přistěhovalectví nebo veřejného zdraví, je povolení vydáno automaticky v řádu několika minut.

Pokud se při ověřování objeví nesrovnalosti, pracovníci kontrolních a národních oddělení ETIAS obdrží upozornění a žádosti posuzují jednotlivě. V takovém případě dostane žadatel odpověď nejdéle do čtyř týdnů. Pokud bude jeho žádost zamítnuta, obdrží také odůvodnění a bude se moct proti rozhodnutí odvolat.

Systém má plně fungovat od roku 2021

Cestovní povolení ETIAS bude mít platnost 3 roky a vztahuje se na pobyty nepřesahující délku 90 dní. Systém však umožňuje i jeho odejmutí nebo anulování – například pokud se zpětně zjistí, že povolení bylo získáno podvodem, nebo byl dané osobě v mezidobí zamítnut vstup, případně došlo ke ztrátě či krádeži jejích cestovních dokumentů.

Systém ETIAS má doplnit kontrolní systém takzvaných „chytrých hranic“, který má zlepšit řízení a správu hranic, zabránit nelegální migraci a posílit boj proti kriminalitě a terorismu. Návrh musí ještě formálně schválit Rada, systém by měl být spuštěn v roce 2020 a být plně funkční v roce 2021.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek