EU s Čínou projedná bilaterální spolupráci a mezinárodní obchod


Úřad vlády, Eliška Drnovská, 16. 7. 2018

V Pekingu dnes probíhá summit EU – Čína. Jeho hlavními tématy jsou nejen bilaterální spolupráce a problematické regiony v sousedství, ale především složitá situace v mezinárodním obchodu v kontextu protekcionistických opatření americké administrativy. Hlavním posláním summitu je proto přijetí společného prohlášení jako důkazu toho, že obě strany dokáží najít společnou řeč.

V pořadí 20. summit obou partnerů se letošní rok uskuteční v Pekingu. Vztahy EU a Číny zůstávají nadále mimořádně komplexní, a to jak z hlediska bilaterální agendy, tak z hlediska globální role Číny. Hlavním cílem letošního summitu je dosažení shody na znění společného prohlášení, které se minulý rok nepodařilo přijmout.

Jednání summitu bude předcházet (či na něj bude navazovat) řada jednání na vysoké úrovni, včetně setkání lídrů uskupení „16+1“ dne 7. července v Sofii nebo kontroverzní dialog o lidských právech ve dnech 9. a 10. července.

Spolupráce v mezinárodních otázkách, obchodě či klimatu

Agenda summitu zahrnuje řadu konstantních témat, mj. zhodnocení vzájemného strategického rámce pro spolupráci (EU – China Agenda 2020) a možný výhled na další období po roce 2020, ocenění bohaté sektorové spolupráce (primárně v oblasti konektivity, civilního letectví, správy oceánů, vízové facilitace, migrace či ochrany klimatu) a diskuzi zásadních regionálních otázek (KLDR, Írán, Afghánistán, Sýrie, Myanmar, Ukrajina/Rusko).

Tématem, které v rámci současné mezinárodní situace nemůže být opomenuto, je především turbulentní vývoj v globálním obchodu. Diskutovány budou vzájemné obchodní vztahy, přičemž cílem EU je čínský závazek substantivního pokroku směrem ke Komplexní dohodě o investicích a Dohodě o zeměpisných označeních.

EU bude rovněž usilovat o závazek řešení nadbytečných kapacit v řadě čínských průmyslových odvětví, odstranění omezení v přístupu na čínský trh a vyjádření společné podpory Světové obchodní organizaci (dále jen „WTO“) jakožto centra multilaterálního a spravedlivého obchodního systému založeného na pravidlech.

Tusk Juncker
Otázky obchodu a mezinárodní politiky patří mezi hlavní témata dnešního summitu EU-Čína.
Zdroj: ČTK

Otázka přímých zahraničních investic

Další modernizace WTO a spolupráce EU a Číny v této oblasti je přitom pro řešení současné obchodní situace v době nárůstu protekcionistických tendencí nezbytná. Záměrem Číny je naopak upozornit na některé, z pohledu Číny kontroverzní iniciativy EU, zejména pokud jde o návrh nařízení na ustavení rámce pro prověřování přímých zahraničních investic směřujících do EU.

Obchod představuje tradičně jednu z nejsložitějších oblastí vzájemné spolupráce, což reflektoval proces vyjednávání společného prohlášení. Kromě něj byly spornými body rovněž regionální otázky (zejména KLDR, Ukrajina nebo námořní bezpečnost).

Přijetí společného prohlášení je proto jednoznačně pozitivním signálem, který však, jak EU doufá, budou následovat konkrétní čínské kroky ve věci naplňování přijatých závazků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek