Unie dnes podepíše hospodářskou dohodu s Japonskem


Úřad vlády, Eliška Drnovská, 17. 7. 2018

Právě dnes probíhá dlouho očekávaný summit vedoucích představitelů EU a Japonska, jehož konání bylo kvůli záplavám v Japonsku o týden odloženo a přesunuto do Tokia. Kromě tradiční agendy proběhne zejména podepsání Dohody o hospodářském partnerství – jedné z nejkomplexnějších dohod o volném obchodu, jakou EU nebo Japonsko kdy uzavřely.

Dohoda o volném obchodu (dále jen „FTA“) mezi EU a Japonskem, která vešla ve známost spíše coby Dohoda o hospodářském partnerství (dále jen „EPA“ nebo „Dohoda“), byla vyjednávána mezi roky 2013 až 2017.

Podpis EPA proběhne současně s podpisem Dohody o strategickém partnerství (dále jen „SPA“), přičemž obě dohody jsou propojeny nejen právně, ale tvoří součást jednoho vyjednávacího celku a rámec vzájemné spolupráce na bilaterální i globální úrovni.

Právě podpis obou dohod je nejhmatatelnějším výstupem letošního summitu.

Otázka sjednávání obchodních dohod

V kontextu vyjednávání EPA se stal klíčovým rozsudek SDEU 2/15 z května 2017, který stanovil, že nepřímé (portfoliové) investice a řešení investičních sporů investor-stát patří do sdílené kompetence EU a členských států, zatímco ostatní části FTA dohod patří do výlučné kompetence EU v oblasti obchodu.

V návaznosti na tento posudek a rovněž v návaznosti na závěry Rady pro zahraniční věci (formát obchod) ze dne 22. května 2018 k budoucnosti sjednávání a uzavírání FTA dohod, budou nadále sjednávány dohody o volném obchodu ve výlučné kompetenci EU a v případě potřeby (ideálně paralelně) také dohody o ochraně investic ve sdílené pravomoci EU a unijních zemí.

EPA, která kapitolu k investiční ochraně a řešení investičních sporů z důvodu odlišného postoje obou stran neobsahuje, je proto první obchodní dohodou ve výlučné kompetenci EU, která nebude procházet ratifikací národními parlamenty členských zemí a bude do značné míry testem efektivity nového přístupu EU k obchodní politice.

eu japonsko
Vyjednávání Dohody o volném obchodu probíhalo v letech 2013-2017. Dnešní podpis smlouvy tak završí několikaleté rozhovory o budoucí podobě hospodářského partnerství.
Zdroj: ČTK

Klíčová témata summitu

V pořadí již 25. summit obou partnerů byl z důvodu záplav v Japonsku přeložen z Bruselu do Tokia, proběhne tak v těsné návaznosti na summit EU – Čína, který se uskutečnil včera. Agenda summitu je vzhledem k jeho okolnostem a kratšímu rozsahu spíše stručná a zaměřená na klíčové oblasti zájmu obou partnerů.

Pozornost je věnována kromě bilaterálních vztahů (podpis dohod EPA a SPA či podpora ustavení Obchodního a hospodářského dialogu na vysoké úrovni k další facilitaci obchodních a investičních vztahů, podpora multilateralismu v době sílícího protekcionismu) také zásadním tématům regionální spolupráce (KLDR, Čína, námořní bezpečnost, Irán a JCPOA, Rusko a Ukrajina) a globálním závazkům (G20, Pařížská dohoda a klima).

Očekávaným výstupem summitu je rovněž společné prohlášení, jehož text byl předmětem vzájemných diskuzí až do poslední chvíle. I přes stručnou koncepci prohlášení se spornými ukázaly být zejména regionální otázky, zejména pak námořní bezpečnost či postoj k protiruským sankcím. Přijetí společného prohlášení, byť v jeho méně ambiciózní podobě, je přesto pozitivním signálem nejen pro vzájemný obchod.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek