Na letní dovolenou po Evropě s novými digitálními právy


Euroskop, Evropská komise, 30. 7. 2018

Od letošního léta mohou evropští občané využívat více práv v digitální oblasti než kdy předtím. Již loni byly v celé EU zrušeny poplatky za roaming, letos navíc mohou lidé na dovolené kdekoli v Unii bez přirážek sledovat internetovou televizi, filmy a sportovní přenosy, poslouchat hudbu nebo si číst elektronické knihy, které si předplatili ve své zemi. Kromě toho už platí nová pravidla ochrany údajů, díky kterým mají všichni lidé v Evropě lepší kontrolu nad svými osobními daty.

Od června 2017 mohou lidé používat chytré telefony na cestách po EU stejně jako doma, tedy bez přirážky.

Od zrušení roamingových poplatků vzrostla v EU a v Evropském hospodářském prostoru (EHS) spotřeba dat na více než pětinásobek a počet hovorů stoupl skoro dvaapůlkrát.

Od dubna 2018 pak mají spotřebitelé při cestách po celé Unii přístup k online obsahu, který si předplatili ve své zemi. To jsou například filmy, seriály nebo sportovní přenosy (další příklady najdete v informativním přehledu).

Komisař Ansip: Digitální trh přináší již teď řadu výhod

„Lidem v Evropě přináší jednotný digitální trh už dnes řadu výhod,“ uvedl místopředseda Komise pro jednotný digitální trh Andrus Ansip.

„Od letošního léta navíc mohou své oblíbené televizní pořady a sportovní utkání sledovat kdekoli v EU. A brzy, ještě před koncem tohoto roku, půjde koupit vstupenky na festivaly anebo si pronajmout auto na internetu odkudkoli v EU, aniž by docházelo ke geoblokaci nebo přesměrování,“ poznamenal dále komisař A. Ansip.

Věra Jourová, komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů, k tomu doplnila: „Digitální svět přináší obrovské příležitosti, ale také rizika. Například pro mnoho firem jsou naše osobní údaje užitečné. Díky moderním pravidlům ochrany údajů, které jsme zavedli, mají nyní evropští občané nad svými daty kontrolu – ať už nakupují, rezervují si dovolenou online nebo jen tak surfují na internetu.“

Posílení práv v digitální oblasti

Díky novým pravidlům ochrany údajů, které od 25. května 2018 platí v celé EU, mohou lidé svá osobní data bezpečně převádět mezi jednotlivými poskytovateli služeb (například cloudových nebo e-mailových).

Kromě toho mají lidé právo být informováni, jestliže došlo k úniku jejich údajů nebo se jich neoprávněně zmocnil někdo jiný, a také o tom, jak jsou jejich osobní data shromažďována.

Lidé také mohou požádat o smazání svých osobních údajů (tzv. právo být zapomenut) a firmy musí této žádosti vyhovět, ledaže existují oprávněné důvody k jejich uchování.

Od jara 2016 navíc platí pravidla, která chrání síťovou neutralitu. Každý v Evropě tak má přístup k otevřenému internetu, bez zvýhodňování či znevýhodňování při výběru obsahu, aplikací, služeb a informací.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek