EU zavádí opatření na ochranu firem před sankcemi USA


Euroskop, čtk, 7. 8. 2018

Opatření na ochranu evropských firem proti obnoveným sankcím Spojených států vůči Íránu jsou připravena a dnes nabude platnosti společně s krokem Washingtonu. Zavedení takzvaného blokovacího zákona oznámili včera ve společném prohlášení ministři zahraničí Francie, Německa a Británie společně s šéfkou unijní diplomacie Federikou Mogheriniovou.

„Jsme odhodláni ochránit evropské hospodářské subjekty zapojené do legitimních obchodů s Íránem (…) Z tohoto důvodu vstoupí 7. srpna v platnost blokovací zákon aktualizovaný Evropskou unií,“ citovala včera z prohlášení agentura AFP.

Zmíněné opatření je upravenou verzí evropské normy z roku 1996, jejímž cílem bylo vyjmout ekonomické subjekty z působnosti amerických sankcí proti Kubě, Libyi a Íránu. Na její uplatnění ale až doteď nedošlo. Aktualizovanou verzi schválili ministři zahraničí členských států Unie 16. července.

Přínos nového opatření

Nový předpis zakazuje evropským firmám podřídit se extrateritoriálním dopadům amerických sankcí pod hrozbou pokut stanovených jednotlivými členskými státy, uvádí AFP.

Zároveň společnostem poskytuje právo obdržet odškodnění za veškerou škodu způsobenou těmito sankcemi od právnické či fyzické osoby, která stojí za jejich zrodem. Dále také v EU činí neplatnými všechny následky zahraničních soudních verdiktů vycházejících ze stejných sankcí.

Sankce a odstoupení USA od jaderné dohody

Americký prezident Donald Trump oznámil obnovení hospodářských postihů vůči Íránu 8. května, kdy také oznámil odstoupení USA od jaderné dohody uzavřené s islámskou republikou v roce 2015.

Evropští představitelé toto rozhodnutí kritizovali a deklarovali odhodlání pakt označovaný zkratkou JCPOA udržet.

Mezi stranami přelomové dohody figurovaly vedle Íránu, USA, Číny a Ruska právě Německo, Francie, Británie a EU. „Hluboce litujeme, že Spojené státy znovu zavedly sankce,“ napsali ve včerejším prohlášení zástupci evropských stran JCPOA. Mogheriniová dříve uvedla, že EU udělá vše pro to, aby dohoda nezanikla, protože následky by podle ní byly katastrofální pro všechny.

Mogheriniová, USA, sankce
Evropští lídří včetně místopředsedkyně Komise Federiky Mogheriniové rozhodnutí USA odstoupit od jaderné dohody dlouhodobě krititzují. Zdroj: Flickr European External Action Service

Uvolnění obchodu s Teheránem

Írán se v dohodě uzavřené 14. července 2015 výměnou za zrušení mezinárodních sankcí zavázal mimo jiné k vyřazení části centrifug na obohacování uranu, k vyvezení většiny již obohaceného uranu či k přestavbě některých svých zařízení na výzkumná pracoviště.

V následujících letech se do obchodování s Íránem pustily i některé z největších evropských firem, agentura AFP ale vzájemnou výměnu zboží a peněz přesto stále označuje za slabou.

V roce 2017 dosáhla hodnota vývozu zboží a služeb z Evropské unie do Íránu 10,8 miliardy eur (téměř 277 miliard Kč), dovoz z Íránu pak činil 10,1 miliardy eur. Proti roku 2016 byla hodnota importu téměř dvojnásobná.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek