Komise: Airbnb využívá i turistický byznys, má upravit pravidla


Euroskop, čtk, 9. 8. 2018

Služba Airbnb se za deset let své existence proměnila a platformu původně zprostředkovávající kontakty mezi koncovými spotřebiteli nyní stále více k nabídce svých služeb využívá i běžný turistický byznys. Právě to je podle Evropské komisařky pro ochranu spotřebitele Věry Jourové důvod, proč platforma nedávno dostala od komise čas do konce srpna, aby své působení uvedla do souladu s evropskými spotřebitelskými pravidly.

„Já možnosti, které otevřel on-line svět pro lidi – nové služby, nové možnosti kontaktů – považuji za velice prospěšnou cestu dopředu. Proto jsem také nikdy neslyšela návrhy na evropskou regulaci podobných služeb mezi spotřebiteli,“ řekla Jourová ČTK.

Nesoulad se spotřebitelskou legislativou EU

V případech, kdy služba jen zprostředkovává kontakt mezi soukromými osobami, totiž podle ní není jedna ze stran ve výrazně slabší pozici než ta druhá. Situace se ale mění ve chvíli, kdy uživatel platformy využívá službu běžného hotelu či penzionu, který se také na Airbnb rozhodl inzerovat.

V polovině července komise, společně s úřady na ochranu spotřebitele zemí EU, vyzvala Airbnb, aby sladila své smluvní podmínky se spotřebitelskou legislativou EU a informovala o cenách transparentně. „Smlouva, kterou nabízí, totiž spotřebitele v zásadě nutí, aby se k ceně proklikal až poté, co uzavře závazek,“ vysvětlila komisařka.

Stávající smluvní podmínky také znamenají, že spotřebitel se vzdává některých práv, na která má v unii nárok.

Jourová: Na internetové společnosti se dá dívat z několika úhlů

Jourová připomněla, že na podobné internetové společnosti se dá hledět z několika úhlů. Prvním jsou spotřebitelská práva, kde platí pro profesionální podnikání určitá pravidla. „Evropa nereguluje a ani nechce regulovat vztahy spotřebitel-spotřebitel a pokud vím, nedělají to ani státy,“ podotkla komisařka.

Země ovšem regulují živnostenské podmínky a mohou jít poměrně daleko při ochraně svého trhu a živností. Také daňové povinnosti podobných platforem jsou věcí, kterou se zabývají především členské země.

V polovině minulého měsíce dostala Airbnb od komise čas do konce prázdnin, aby přišla s návrhy, jak hodlá své podmínky upravit tak, aby byly v EU bezproblémové. Případné problémy by se měly řešit na společném jednání v září. Pokud nepřijde ze strany firmy uspokojivá reakce, mohou příslušné úřady v krajním případě přikročit k vymáhání předpisů právní cestou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek