Nejistota kolem nové smlouvy mezi EU a Švýcarskem sílí


Euroskop, Reuters, 14. 8. 2018

Možnost vzniku nové smlouvy, která by prohloubila a upevnila vztahy mezi EU a Švýcarskem, je v ohrožení. Ačkoliv švýcarská federální vláda zvažuje, zdali nepřehodnotit domácí pracovní předpisy, které ochraňují nejvyšší platy v celé Evropě, odbory s tímto krokem nesouhlasí, jelikož se domnívají, že by dohoda snížila mzdy a zhoršila pracovní podmínky na švýcarském trhu.

S novou smlouvou nesouhlasí ani švýcarští sociální demokraté (SP) a proti se staví také (krajně) pravicová Švýcarská lidová strana (SVP). SVP, která je nejsilnější stranou federálního parlamentu, v ní vidí narušení švýcarské suverenity. Nízká politická podpora dvou nejsilnějších stran na federální úrovni by tak mohla znamenat krach jednání a konec případné dohody.

Ve Švýcarsku existují obavy, že tato smlouva by ve svém důsledku zaměstnavatelům umožnila snadněji využívat pracovníků ze členských zemí EU, což by vedlo k větší konkurenci na švýcarském pracovním trhu a tím by se automaticky snížily mzdy, které jsou v alpské zemi jedny z nejvyšších v Evropě.

Vztahy mezi Švýcarskem a EU jsou v současnosti řízeny množstvím samostatných smluv (více o dohodách EU a Švýcarska naleznete zde), které by Unie ráda nahradila jednou komplexní dohodou, jež by poskytla lepší platformu pro řešení sporů. Dále od ní EU očekává, že by zajistila, aby Švýcarsko přijalo nezbytné změny pro lepší přizpůsobení se pravidlům jednotného unijního trhu.

Evropská komise, která za Unii dohodu vyjednává, chce nejdříve pokročit v jednáních o textu nové smlouvy, a až poté chce obnovit povolení, které by umožnilo švýcarským a evropským investorům vstoupit na trh druhého z partnerů.

Podpora liberálů, skepse Křesťanských lidovců

Ve prospěch dohody se staví středopravicová strana Liberálů. Její člen a ministr pro ekonomiku Johann Schneider-Amman se dle agentury Reuters „zavázal pokračovat v jednáních se zástupci pracovníků, zaměstnavatelů a regionálních kantonů.“ Předpokládá, že by v průběhu příštího měsíce mohl kabinetu předložit společný návrh.

S ohledem na poměrně malou podporu, ať již ze stran politiků či odborů, však někteří považují toto úsilí za zbytečné. „Smlouva se zdá být mnohem dál, než kdykoliv předtím,“ poznamenal Gerhard Pfister, vedoucí středopravicové Křesťanské lidové strany (CVP), která je jednou ze čtyř koaličních stran v současné federální vládě, společně také s SP, SVP a Liberály.

Švýcarsko, EU
Vztahy mezi EU a Švýcarskem jsou v současnosti ošetřeny řadou separátních smluv. Komise se snaží, aby vzájemné vztahy byly zastřešeny jednou komplexní dohodou. Zdroj: Pxhere.com

Sporné body a červená linie Bernu

Jako jediná naděje se prozatím jeví to, že Evropská komise bude akceptovat švýcarskou „červenou linii“, v podobě předpisů o pracovní síle ze zahraničí. Švýcaři mají obavy, že by vstup pracovníků na jejich pracovní trh snížil mzdy a zhoršil pracovní podmínky.

Komise prostřednictvím své mluvčí k tématu pracovních podmínek však uvedla, že: „diskuse odborů jsou vnitřní záležitostí Švýcarska.“ „Nadále jsme připraveni v dobré víře v jednáních pokračovat, i když nebude snadné dohody dosáhnout. Unie velmi dobře ví, že ti, kteří chtějí podnikat na našem vnitřním trhu, musí dodržovat pravidla,“ dodala mluvčí k ochotě Komise jednat i nadále.

Postoj představitelů odborů je příliš vyhraněný a šance, že by smlouva uspěla v závazném referendu, jsou prakticky nulové. Někteří z federálních politiků také poznamenávají, že jednání a případné uzavření dohody komplikuje i jednání o brexitu, kterému se Unie intenzivně věnuje.

Unijní a švýcarské předpisy

Komise se během jednání se Švýcarskem snaží být opatrná, zejména s ohledem na brexit a otázku budoucího uspořádání obchodně-politických vztahů s Velkou Británií. Ačkoliv byla vyřešena problematika týkající se regulace švýcarské státní podpory, zatím nebyla nalezena shoda ohledně snahy Bernu chránit pracovníky a malé a střední podniky.

Unie nesouhlasí s pravidlem, které vyžaduje, aby zaměstnavatelé z EU osm dní předem informovali švýcarské úřady o zaměstnávání dočasných pracovníků. Podle pravidel, která byla přijata v roce 2004, kdy Švýcarsko souhlasilo s volným pohybem pracovníků, musí zaměstnavatelé oznámit, kteří zaměstnanci přicházejí a co budou dělat. Švýcarští kontroloři pak dochází na pracoviště, aby zajistili, že firmy se pravidly řídí.

Vnitřní předpisy Unie obvykle umožňují dočasným pracovníkům, najatým v jedné zemi, pracovat v jiném státě za podmínek jejich domovské země. Brusel se snaží o zpřísnění tohoto systému, což prosazuje Francie a jiné bohatší členské státy.

Původně bylo v plánu, že EU a Bern by mohly smlouvu uzavřít do konce tohoto roku. Avšak zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se dohody v tomto termínu podařilo dosáhnout. A je nepravděpodobné, že by se tomu tak stalo v příštím roce. EU se v něm bude věnovat především odchodu Spojeného království z EU. EU i Švýcarsko navíc v roce 2019 čekají volby.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek