Jaká je pozice EU ve světovém obchodě?


Tereza Chlebounová, Euroskop, 22. 8. 2018

Evropská unie patří mezi největší světové dovozce i vývozce, v současnosti má víc než stovku obchodních dohod se zeměmi po celém světě v různé fázi platnosti. Na obchod se třetími zeměmi je podle odhadů Evropské komise navázáno zhruba 26 milionů pracovních míst v EU. Údaje zveřejnil v úterý Evropský parlament v infografice o postavení Unie ve světovém obchodě.

Evropská unie patří spolu se Spojenými státy a Čínou patří Evropská unie k největším hráčům na poli mezinárodního obchodu. Podle údajů statistického úřadu Eurostat se Unie v roce 2016 podílela na globálních vývozech podílem 15,6 %. To představuje druhý největší podíl hned po Číně, která má na svém kontě 17 % světového vývozu. Na třetím místě skončily USA s 11,8 %.

Všichni tři aktéři dominují také světovému dovozu, mění se pouze pořadí. Největší podíl na globálních dovozech v roce 2016 si připsaly USA se 17,6 %, druhou příčku opět obsadila Evropská unie s 14,8 % a třetí pozici obsadila Čína s 12,4 %.

Evropská unie je jedním ze tří nejvýznamnějších hráčů světového obchodu.

Obchod je pro EU klíčovou prioritou, mimo jiné výrazně přispívá k tvorbě pracovních míst. Zdroj: Pixabay.com

Země EU nejvíc vyvážejí do jiných členských států

Podle dat Evropské komise za rok 2017 Unie nejvíce vyváží do Spojených států, kam putuje pětina produktů evropských firem. Dalšími hlavními destinacemi pro vývoz jsou Čína (10,5 %) a Švýcarsko (8 %).

Kromě Kypru a Británie vyváží všechny státy EU většinu produktů do jiných členských zemí. V případě České republiky je to 83,7 %.

Dovoz do EU pochází nejčastěji z Číny (20,2 %), USA (13,8 %) a Ruska (7,8 %). V závěsu se drží Švýcarsko (5,9 %), Norsko (4,2 %), Turecko (3,8 %) a Japonsko (3,7 %).

EU - dovoz a vývoz zboží

Zdroj: Evropský parlament

V ČR jsou na obchod navázány statisíce pracovních míst

Vývoz do zahraničí usnadňují obchodní dohody, které zároveň chrání evropské podniky před nekalou konkurencí ze zahraničí. EU má uzavřenou nebo rozjednanou více než stovku obchodních dohod se zeměmi po celém světě. V současnosti platí nebo částečně platí 82 dohod, 5 prochází aktualizací. V procesu vyjednávání je 21 dohod a 8 čeká na ratifikaci.

Obchodních dohody se zaměřují jednak na snižování nebo rušení cel, ale také na potenciální mimocelní překážky obchodu. Partneři uznávají unijní standardy kvality a bezpečnosti nebo chráněné označení původu jako má třeba francouzské šampaňské nebo český žatecký chmel. Zároveň díky dohodám může EU zajistit dodržování určitých standardů dovážených výrobků – například aby je nevyráběly děti nebo aby se při jejich výrobě dbalo na ochranu životního prostředí.

Seznam platných i dojednávaných dohod najdete na Euroskopu zde.

Na obchod se zeměmi mimo EU jsou navázány miliony pracovních míst, podle odhadů Evropské komise se v roce 2015 jednalo o 26 milionů. Nejvíce pracovních míst vázaných na mezinárodní obchod bylo podle Komise v Německu (6,2 milionu), Británii (3,25 milionu), Itálii (2,7 milionu) a Francii (2,2 milionu). V České republice bylo v roce 2015 na obchod se třetími zeměmi vázáno zhruba 620 tisíc pracovních míst.

Pracovní místa v EU vázaná na obchod se třetími zeměmi

Zdroj: Evropský parlament

Nejrozsáhlejší obchodní smlouvu má EU s Japonskem

Evropská unie neustále usiluje o vytvoření lepších obchodních příležitostí. Nejnověji dojednala dohodu o hospodářském partnerství s Japonskem, která byla podepsána 17. července 2018. Jednání o dohodě běžela od roku 2013. Pokud ji schválí japonský a Evropský parlament, měla by začít platit v příštím roce.

Jedná se o nejrozsáhlejší dohodu, kterou kdy Evropská unie vyjednala. Vytváří zónu volného obchodu, která čítá více než 600 milionů obyvatel a na kterou připadá přibližně třetina světového HDP.

Díky dohodě bude odstraněna převážná většina cel v hodnotě 1 miliardy eur, jež každoročně platí podniky z EU vyvážející do Japonska, stejně jako řada dlouhodobých regulačních překážek, například pokud jde o automobily. Japonský trh se 127 miliony spotřebiteli se otevře klíčovému zemědělskému vývozu z EU a rozšíří se exportní příležitosti EU v řadě dalších odvětví.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek