Komise vyhlásila soutěž pro mladé filmaře


Euroskop, Evropská komise, 27. 8. 2018

Evropská komise v rámci kampaně #EUandME vyhlásila soutěž pro mladé filmaře, v níž jim nabízí příležitost natočit si vlastní krátký film. Každý z pětice vítězů obdrží grant ve výši 7 500 eur a jeden z předních evropských režisérů mu pomůže převést jeho námět na filmové plátno.

Soutěž je určena filmařům s bydlištěm v některé ze zemí EU, kterým bude v době uzávěrky přihlášek (31. října 2018) 18 až 35 let. Zúčastnit se mohou pouze jednotlivci, skupinové přihlášky nebudou přijímány.

Náležitosti přihlášky

Přihláška do soutěže by měla obsahovat písemné shrnutí navrhovaného filmu, ať již v angličtině nebo v jednom z úředních jazyků EU.

Dále pak také krátké prezentační video natočené chytrým telefonem a poté odkaz na krátký film, který soutěžící natočil v posledních pěti letech (na tento krátký film se nevztahují žádné specifické jazykové požadavky).

Soutěžní přihlášky je možné zasílat v jedné z pěti kategorií, jimiž jsou: mobilita, udržitelnost, dovednosti a podnikání, digitalizace a práva.

Uzávěrka pro zasílání příspěvků je 31. října 2018. Detailní informace o kampani a pravidlech soutěže můžete nalézt na webu kampaně #EUandME.

Průběh soutěže

Zaslané příspěvky bude hodnotit porota složená z pěti evropských filmových režisérů, kteří posoudí přihlášky a vyberou deset kandidátů – po dvou v každé kategorii.

Od ledna 2019 pak bude v průběhu pěti týdnů o vítězích rozhodovat veřejnost v online hlasování. Výsledky budou vyhlášeny na webových stránkách soutěže a na účtech Komise na sociálních sítích.

Každý týden bude věnován jedné kategorii: oba kandidáty oznámíme a uživatele požádáme, aby hlasovali pro filmový námět, který se jim líbí víc.

Každý z pětice vítězů poté obdrží grant ve výši 7 500 eur na produkci, natočení a sestříhání filmu. Filmy musí být dokončeny do 30. dubna 2019. V průběhu natáčení a stříhání se navíc jako poradce každého z vítězů zapojí jeden z profesionálních režisérů, kteří zasednou v porotě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek