Projekty PESCO, 11. díl: Nepřímá palebná podpora EuroArtillery


Tomáš Dvořák, psáno pro Euroskop, 17.2.2018 (republikováno 10.9.2018)

Ze sedmnácti projektů PESCO, které letos v březnu schválili evropští ministři obrany, byl pouze jeden předložen některou ze čtyř zemí Visegrádu. Jedná se o projekt tzv. nepřímé palebné podpory, označovaný též anglickým názvem „EuroArtillery“. Projekt navrhlo Slovensko. Na Euroskopu jsme vám projekt představili letos v únoru a při příležitosti našeho letního seriálu o projektech PESCO připomínáme tu část analýzy, která se projektu nepřímé palebné podpory EuroArtillery věnuje.

Slovenský projekt nepřímé palebné podpory

Slovensko jako jediné ze zemí V4 dostalo svůj návrh do 17 projektů, které byly schváleny v první vlně. Podle slovenského ministra obrany Petera Gajdoše se tak ukázalo jako aktivní člen Evropské unie, který investuje do evropské bezpečnosti a není pouze pasivním členem.

Projekt nepřímé palebné podpory nazývaný také EuroArtillery má za úkol zejména vyvinout přesnou a mobilní dělostřeleckou platformu, která podpoří palebnou sílu EU na současných bojištích. Modernizace samohybných dělostřeleckých oddílů a vývoj nového řízení palby se tak zároveň potkává s prioritami nutného přezbrojení a modernizace nejen slovenské armády a s programovým prohlášením slovenské vlády týkajícím se investic do obrany.

Dělostřelecké systémy jsou dlouhodobě tradiční součástí obranného průmyslu Slovenska a participace na tomto projektu tak může Slovensku pomoci stát se v tomto odvětví evropským hegemonem a výrobu přenést i na evropskou úroveň.

Česko a Maďarsko v projektu EuroArtillery pouze jako pozorovatelé?

Vedle Slovenska je dalším aktivním účastníkem projektu pouze Itálie. Další země, jako Slovinsko, Španělsko, Portugalsko a Bulharsko, v návrhu projektu figurují jako pozorovatelé. Česká a maďarská vláda vyjádřily ochotu zapojit se do slovenského projektu nepřímé palebné podpory. Prozatím i ony však mají v projektu pozorovatelský statut.

V roce 2015 představil tehdejší slovenský ministr obrany Martin Glváč na veletrhu IDET v Brně nový projekt lehké houfnice Eva, která v mnoha parametrech překonala svoje současníky z celého světa. Houfnice byla představena zejména jako zbraňový dělostřelecký systém určený pro export.


Houfnice DANA M1M. Zdroj: TATRA Trucks

Tento projekt je zajímavý i tím, že na něm slovenská firma DMD Group spolupracovala s českou společností Tatra, která měla na starosti podvozkovou platformu. Od roku 2015 prošel tento zbraňový systém ještě několika obměnami a očekává se jeho letošní představení v dalších třech variantách. Společnost Tatra Trucks mimo jiné stojí také za výrobou úspěšné houfnice DANA, jejíž zmodernizovaná verze patří k tomu nejmodernějšímu, co česká armáda ve výzbroji má. Právě na tyto zakázky a dlouhodobé know-how může Česko v rámci nejen tohoto projektu navázat.

Podle maďarského ministra obrany Istvána Simicskó bude Maďarsko v projektu EuroArtillery působit zatím jako pozorovatel a v budoucnu se z něj stane případně plnohodnotnýúčastník. V lednu 2017 spustila maďarská vláda program Zrínyi 2026, v rámci kterého má v následujících letech dojít k zásadní modernizaci armádní techniky a spekuluje se i o investici do nových houfnic a dělostřeleckých systémů, které Maďarsku ve výzbroji dlouhodobě chybí.

Analýzu v plném rozsahu, včetně částí o jiných projektech PESCO a o angažmá zemí Visegrádské skupiny ve stálé strukturované spolupráci, naleznete zde.

Autor: Tomáš Dvořák, psáno pro Euroskop (redakčně upraveno)

Sdílet tento příspěvek