Juncker před poslanci: Jednotná EU je síla, s níž je třeba počítat


Euroskop, čtk, 12. 9. 2018

Silná, jednotná a sebevědomá Evropská unie je silou, se kterou je nutné počítat, prohlásil dnes v Evropském parlamentu předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Ve svém posledním projevu o stavu EU před volbami do europarlamentu v květnu příštího roku zdůraznil, že ve stávající geopolitické situaci jednotnou EU potřebuje svět i její vlastní občané.

„Do voleb musíme ukázat, že Evropa může překonat rozdíly mezi severem a jihem, východem a západem, levicí a pravicí. Evropa je moc malá na to, aby si mohla dovolit rozdělování na poloviny či čtvrtiny,“ podotkl Juncker.

Závěrem svého vystoupení šéf komise zdůraznil, že by chtěl východ a západ Evropy spojovat. „Je čas skončit s tím smutným divadlem rozdělené Evropy. Náš světadíl a ti, kdo ukončili studenou válku, si zasluhují něco lepšího,“ prohlásil.

Zopakoval ale zároveň, že komise bude čelit všem útokům na vládu práva v členských zemích a bude uplatňovat sedmý článek unijní smlouvy vždy, když to bude potřeba. Tento postup už byl zahájen vůči Polsku kvůli jeho soudní reformě. Europarlament dnes odpoledne čeká klíčové rozhodnutí, zda se na členské státy EU obrátí s doporučením začít podobný postup také vůči Maďarsku.

Juncker: Respektujme vládu práva

Předseda komise dnes zdůraznil, že je zásadní, aby státy EU respektovaly a řídily se rozhodnutími unijního soudu. „Evropská unie je společenstvím práva. Respektování vlády práva a soudních rozhodnutí není dobrovolné,“ řekl. Ve svém vystoupení také označil za „posvátnou“ svobodu slova a uvedl, že je třeba dělat více při ochraně novinářů před útoky či dokonce vraždami.

Projev Juncker zahájil připomínkou roku 1913, kdy Evropané očekávali, že budou dál žít v trvalém míru a přesto hned příští rok začala brutální válka. „Nemluvím o těch časech proto, že bych se bál, že jsme na hraně nové katastrofy. Ale proto, že Evropa je strážce míru,“ prohlásil Juncker.

Před blížícími se volbami, v nichž zřejmě posílí nacionalistické a proti EU zaměřené politické síly, šéf končící Evropské komise jednoznačně odmítl „přehnaný nacionalismus, který šíří nenávist a ničí vše, co mu stojí v cestě“.

předseda Komise J.-C. Juncker
„Evropská unie je společenstvím práva. Respektování vlády práva a soudních rozhodnutí není dobrovolné,“ prohlásil během dnešního projevu před poslanci předseda Juncker. Zdroj: Twitter Evropské komise

Apel na jednotné vystupování Unie

Jednota podle něj umožňuje EU být významným globálním hospodářským hráčem v době, kdy za sebou nechává dědictví hospodářské krize. Juncker připomněl, že při obchodních jednáních v Pekingu, Tokio či s americkým prezidentem Donaldem Trumpem ve Washingtonu mohl mluvit jako reprezentant největšího jednotného trhu na světě.

Pro někoho prý mohla být dohoda, kterou s Trumpem uzavřel, překvapením. „Ale nemělo by být překvapivé, že Evropa uspěje, pokud mluví jedním hlasem,“ dodal Juncker.

Ve světě, kde musí Evropa dnes a denně čelit vnějším výzvám, je podle něj potřeba dál pokračovat ve snahách o budování jednotnější EU. Dosavadní rozšiřování bloku označil za úspěch, unie musí najít jednotný pohled ohledně západobalkánských zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek