EU podepsala s Albánií dohodu o spolupráci při správě hranic


Euroskop, Evropská komise, 8. 10. 2018

Evropská unie v pátek 5. října 2018 s Albánií podepsala dohodu o spolupráci v oblasti správy hranic mezi Albánií a Evropskou agenturou pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex). Dohodu podepsali za EU Herbert Kickl, ministr vnitra Rakouska a předseda Rady, a Dimitris Avramopoulos, komisař pro migraci, vnitřní věci a občanství. Za Albánii pak dohodu podepsal ministr vnitra Fatmir Xhafaj.

Dohoda umožní Evropské agentuře pro pohraniční a pobřežní stráž koordinovat operativní spolupráci mezi členskými státy EU a Albánií, pokud jde o správu vnějších hranic EU.

Evropská pohraniční a pobřežní stráž bude moci díky dohodě provádět činnosti na vnějších hranicích, do kterých budou zapojeny jeden nebo více sousedních členských států a Albánie. Může se jednat i o zásahy na albánském území, pokud k tomu dá Albánie souhlas.

Dohoda s Albánií je první dohodou o postavení jednotek uzavřenou s třetí zemí. Jednání s Albánií byla zahájena v prosinci 2017 a návrh dohody parafoval komisař Avramopoulos a albánský ministr vnitra Xhafaj v únoru tohoto roku. Rada poté dne 13. července 2018 schválila podpis dohody.

Boj proti přeshraniční kriminalitě

Činnosti, které jsou předmětem dohody, jsou zaměřeny na řešení nelegální migrace, zejména náhlých změn migračních toků, a přeshraniční kriminality a mohou zahrnovat poskytování zvýšené technické a operativní pomoci na hranicích.

Dimitris Avramopoulos, komisař pro migraci, vnitřní věci a občanství, při této příležitosti uvedl: „Dnešní dohoda s Albánií, jež je první dohodou tohoto typu se třetí zemí, představuje milník vnější spolupráce EU v oblasti správy hranic. Doufám, že připraví cestu pro hlubší spolupráci s celým regionem západního Balkánu.“

Rakouský ministr vnitra H. Kickl pak k podpisu a hlubší spolupráci poznamenal: „Obzvláště důležitá je spolupráce s našimi sousedy. Tato dohoda nám umožní zvýšit naši podporu, kterou poskytujeme Albánii v oblasti správy hranic.“

Pro každou operaci je třeba dohodnout plán mezi Evropskou agenturou pro pohraniční a pobřežní stráž a Albánií. Předloha rozhodnutí o uzavření dohody byla zaslána Evropskému parlamentu, který bude vyzván k udělení souhlasu, aby tak dohoda mohla být uzavřena.

západní Balkán, D. Avramopoulos
Evropský komisař Dimitris Avramopoulos, rakouský ministr vnitra Herbert Kickl a albánský ministr vnitra Fatmir Xhafaj při podpisu dohody. Zdroj: Twitter komisaře D. Avramopoulose

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek