PESCO, 15. díl: Námořní systémy pro protiminová opatření


Petr Pospíšil, Euroskop, 10.10.2018

Dlouhodobý seriál Euroskopu, ve kterém vám představujeme sedmnáct dosud schválených projektů stálé strukturované spolupráce v obraně PESCO, se přiblížil k závěru. Tím bude trojice projektů zaměřených na budování a posilování obranných kapacit v námořní doméně. Jako první začínáme projektem „Námořní systémy pro protiminová opatření“.

Projekt, někdy označovaný zkratkou „MAS MCM“ (z anglického názvu „Maritime semi-Autonomous Systems for Mine Countermeasures“), je iniciativou Belgie, která tedy zastává roli vedoucí země tohoto projektu. Kromě ní se projektu dále účastní Řecko, Litva, Nizozemsko, Portugalsko, Rumunsko a Irsko.

Jak již název napovídá, cílem tohoto projektu je ochrana před minami a odminovávání námořního prostoru. Toho má být dosaženo za použití technologií, které budou schopny najít a eliminovat miny nacházející se pod mořskou hladinou.

Nasazeny budou i podmořské drony

Půjde o technologie velice moderní, inteligentní a semiautonomní, jež budou umožňovat využití v podmořském prostoru, na mořské hladině i ve vzdušném prostoru nad mořem. Nasazena v rámci projektu mají být například autonomní podmořská vozidla, označovaná zjednodušeně také jako „podmořské drony“.

Realizace projektu povede ke zlepšení ochrany námořních plavidel, přístavů či různých objektů a zařízení, situovaných v pobřežních vodách či na otevřeném moři. Neméně důležitý aspekt, jehož uspokojivé naplnění belgický projekt sleduje, představuje ochrana svobody plavby (freedom of navigation) po námořních obchodních cestách, pro jejíž zajištění jsou protiminová opatření nezbytností.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop

Sdílet tento příspěvek