Komise vyhlásí 2. kolo soutěže o jízdenky na vlak po celé EU


Euroskop, Evropská komise, 23. 10. 2018

Iniciativa Komise DiscoverEU, která byla zahájena letos v červnu, a hlásit se do ní bylo možné až do konce září, se setkala s velkým úspěchem. O projekt, který evropské mládeži nabízel „panevropskou jízdenku“, byl velký zájem. Do pilotní části se z řad mladých Evropanů přihlásilo více než 100 tisíc zájemců. Pro velký ohlas Komise ještě letos plánuje spustit druhé kolo žádostí.

S ohledem na velký úspěch projektu, kdy bylo uděleno na 15 tisíc jízdenek zdarma, Komise již na 28. listopadu 2018 plánuje zahájit druhé kolo soutěže.

Pozitivně projekt hodnotí i komisař pro vzdělávání, kulturu, mládež a sport Tibor Navracsics, který k úspěšné pilotní části poznamenal: „Letos mohlo díky této iniciativě cestovat po různých zemích Unie asi 15 tisíc lidí, kteří čerstvě oslavili 18. narozeniny.“

Čerstvá „plnoletost“ je přitom, mimo zodpovězení kvízových otázek, hlavním kritériem pro zisk této jízdenky. „Od mladých cestovatelů jsme slyšeli nepřeberné množství úžasných příběhů a mě těší, že můžeme tuto příležitost v příštím roce poskytnout ještě většímu počtu účastníků,“ dodává k projektu komisař Navracsics a připomíná, že Komise pro druhé kolo plánuje další finanční podporu tohoto projektu.

Přínosy a cíle projektu

Cílem této unijní iniciativy je mimo podpory turismu také podpora vzdělání, kulturního obohacení a volnočasových aktivit mládeže. Mladí lidé, kteří získají (železniční) časovou jízdenku, s ní mohou procestovat Evropu, poznat její rozmanitost, získat nové přátele a cestovatelské zkušenosti.

Do prvního kola iniciativy se zapojily tisíce mladých lidí. Účastníci, kteří se předtím nikdy neviděli, se spojili a díky sociálním sítím pak společně cestovali mezi různými městy, případně v rámci skupiny hledali nebo nabízeli nocleh.

A jelikož je rok 2018 také rokem Evropského kulturního dědictví, mají cestovatelé možnost zúčastnit se i řady akcí, které se v rámci oslav společného kulturního dědictví konají po celé Evropě.

DiscoverEU
Úspěšní žadatelé mohou po dobu až 30 dnů cestovat v jednom či více členských státech EU, a to buď samostatně, nebo ve skupině čítající až 5 osob. Zdroj: Twitter Evropské komise.

Přihlášky do druhého kola DiscoverEU

Ačkoliv první kolo pro podávání přihlášek již skončilo, na konci roku proběhne ještě druhé kolo soutěže, v němž se o časovou jízdenku mohou ucházet další mladí lidé. Hlásit se bude možné od 28. listopad až do 11. prosince 2018.

Projekt je otevřen účastníkům, kteří do 31. prosince tohoto roku dovrší 18 let. Zájemci se musí registrovat na webových stránkách Evropského portálu mládeže, kde jsou pro ně také připraveny další informace k iniciativě DiscoverEU.

Druhá část iniciativy počítá s udělením až 12 tisíc jízdenek pro mladé cestovatele, přičemž jízdenky jsou pro jednotlivé země přidělovány na základě fixních kvót. Úspěšní žadatelé pak mohou až 30 dní cestovat v jednom či více států EU a poznat nejrůznější regiony Evropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek