Agentura „Galileo“ představí kosmické technologie veřejnosti


Tereza Chlebounová, Euroskop, 7. 11. 2018

Agentura pro evropský globální navigační družicový systém (GSA) otevře 16. a 17. listopadu brány svého pražského sídla veřejnosti. Dny otevřených dveří se uskuteční v rámci akce Czech Space Week, která připomíná význam a úspěchy české kosmonautiky. Agentura mimo jiné představí evropský navigační systém Galileo a ukáže, jak satelitní navigace ovlivňuje náš každodenní život.

Letos uplynulo 40 let od letu prvního českého i evropského kosmonauta Vladimíra Remka do vesmíru a zároveň od vypuštění prvního českého satelitu MAGION 1 na oběžnou dráhu. V pondělí 12. listopadu také Česká republika oslaví 10 let od chvíle, kdy se stala členem Evropské kosmické agentury. V rámci oslav se uskuteční řada akcí, veřejnosti se mimo jiné otevře Agentura pro evropský globální navigační družicový systém, díky níž se Praha stala srdcem evropské navigace.

GSA je agenturou Evropské unie, kterou Česká republika získala v konkurenci dalších 11 členských států. Vznikla v roce 2004 a do Prahy se přesunula v září 2012. V současnosti zde pracuje kolem 120 zaměstnanců. Díky umístění GSA se z Prahy stalo centrum evropské satelitní navigace, kde probíhají velká mezinárodní jednání o tomto tématu.

Agentura GSA zajišťuje, aby občané EU mohli co nejvíce využívat služeb, které poskytuje evropský navigační systém Galileo a zpřesňující satelitní systém EGNOS. Galileo má Evropě poskytnout nezávislou a civilní obdobu systémů jako je například americký Globální polohový systém GPS, který byl primárně vyvinut pro vojenské účely. EU tak nebude závislá na jiných zemích a zvýší se tím její strategická bezpečnost.

Budova agentury GSA v pražských Holešovicích.

Hlavní sídlo Agentury GSA sídlí v pražských Holešovicích, svoje brány otevře veřejnosti 16. a 17. listopadu 2018. Zdroj: European GNSS Agency

Galileo pomáhá zachraňovat životy

Systém Galileo má v současnosti 26 satelitů, čtyři družice byly vypuštěny do vesmíru letos v červenci z evropského kosmodromu ve Francouzské Guyaně. Do roku 2020 by měl být systém plně operační a disponovat 30 družicemi.

Dva zkušební satelity byly vyslány na oběžnou dráhu v letech 2005 a 2008, první funkční a aktivní satelit byl do kosmu vynesen v roce 2011. V roce 2016 pak začal systém Galileo poskytovat první služby, které jsou neustále vylepšovány. Využívány jsou například při pátracích a záchranných operacích, kdy zkracují čas potřebný k lokalizaci osob vybavených nouzovým zařízením na méně než 10 minut, ať už je hledaná osoba na moři, v horách nebo ve městě.

Systém Galileo pomáhá zajistit přesnost a bezpečnost letecké, námořní i pozemní dopravy, umožňuje zefektivnit zemědělství nebo mapovat terén. Slouží také k přesnému časování a synchronizaci, která je důležitá v telekomunikacích, energetice nebo třeba bankovnictví.

Kosmické technologie, data a služby se staly běžnou součástí života.

Kosmické technologie, data a služby se staly běžnou součástí každodenního života. Umožňují synchronizovat čas, sledovat pohyb zboží, předpovídat počasí nebo třeba zrychlit záchranné operace. Zdroj: Pixabay.com

Od dubna 2018 je systém Galileo součástí všech modelů aut prodávaných v Evropě – díky tomu může fungovat systém tísňového volání eCall. Od roku 2019 bude integrován do digitálních tachografů nákladních vozidel, aby se zajistilo dodržování pravidel týkajících se doby řízení a zlepšila se bezpečnost silničního provozu.

Galileo poskytuje služby nejenom široké veřejnosti, ale může sloužit i státním orgánům, které během krizových situací a v období zvýšených bezpečnostních rizik či teroristických útoků mohou využít zašifrovaná data.

EGNOS umožňuje bezpečné přistání letadel

Evropská služba pro pokrytí geostacionární navigací (EGNOS) zpřesňuje a posiluje signál GPS. Informace o poloze jsou pak natolik přesné, že umožňují například navádět lodě přes úzké kanály nebo díky nim mohou bezpečně přistávat letadla. Služby EGNOS využívá letecká, námořní, silniční i železniční doprava, používají se také při mapování nebo v přesném zemědělství.

Systém, který funguje s pomocí tří družic na oběžné dráze, zahájil první služby v roce 2005. Počet jeho uživatelů roste, v současnosti je například pro přijímání signálu EGNOS vybaveno 350 letišť téměř ve všech zemích EU. Letadla tak mohou bezpečně přistát i za obtížných povětrnostních podmínek, čímž se zabraňuje zpoždění a přesměrování letů.

Během Dnů otevřených dveří bude mít veřejnost příležitost prohlédnout si zákulisí Agentury GSA a dozvědět se spoustu informací o systémech Galileo a EGNOS a tom, jak satelitní navigace ovlivňuje náš každodenní život. Pozvánku na Dny otevřených dveří najdete zde.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek