EU představila nový informační portál Co dělá Evropa pro mě


Euroskop, Evropský parlament, 15. 11. 2018

Lepší informovanost a přiblížení Unie široké veřejnosti napříč členskými státy patří k jedné z dlouhodobých priorit EU. V rámci zlepšení a zkvalitnění dostupnosti informací pro evropskou veřejnost předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani včera představil novou webovou stránku Co dělá Evropa pro mě, která ukazuje pozitivní vliv EU na každodenní život jednotlivých občanů.

Podle nejnovějšího průzkumu Eurobarometru, zveřejněného minulý měsíc, více než dvě třetiny respondentů souhlasí s tím, že jejich země má prospěch z členství v EU. A ačkoliv lidé do značné míry vnímají přínosy a benefity unijního členství, velká část z nich však nedokáže vyjmenovat konkrétní evropské projekty či iniciativy, které ovlivňují náš každodenní život.

V kontextu nadcházejících voleb do Evropského parlamentu, které se uskuteční v květnu příštího roku a v rámci snahy o větší zapojení občanů EU, by tato internetová stránka měla lidem Unii přiblížit a ukázat, do jaké míry EU ovlivňuje každodenní život lidí a lépe je také informovat o konkrétních projektech EU.

Co dělá Evropa pro mě je interaktivní, vícejazyčná internetová stránka, kterou připravila Výzkumná služba Evropského parlamentu. Ta na ní prezentuje snadno srozumitelné texty s příklady pozitivních změn, které EU lidem přináší. Uživatelé zde mohou najít konkrétní informace o tom, co EU dělá pro jejich region jako celek, pro jejich profesi nebo jejich koníčky a zájmy.

„Občané EU se ptají, co pro ně EU udělala, a tato nová internetová stránka Evropského parlamentu jim poskytne jasnou odpověď. Bude to velmi cenný nástroj, který by měl přiblížit EU jejím občanům,“ prohlásil včera při představení internetové stránky předseda Evropského parlamentu A. Tajani.

Novinky na informačním portálu

Ke čtení, sdílení a dalšímu použití je k dispozici téměř 2000 textů, ať již ve formě on-line stránek nebo PDF souborů. Webové stránky jsou rozděleny do dvou hlavních částí. První část nazvaná „V mém regionu“ umožňuje uživatelům vybrat místo, kde žijí nebo pracují a ukazuje jim, jak je Evropa přítomna v našich městech a regionech. Celkově je zde zahrnuto více než 1 400 lokalit z celé EU.

Druhá část „V mém životě“ nabízí každému uživateli možnost vybrat si ze 400 stránek informace, které jsou pro něj důležité v osobním životě. Může se jednat například o oblasti rodiny, zdravotní péče, cestování, bezpečnosti či spotřebitelských práv. Dále jsou zde příklady, jak EU podporuje lidi a jejich konkrétní životní profese. Tyto texty poskytují přehled o tom, co EU dělá pro občany, kdy jsou články založeny na zajímavých příkladech s dalšími odkazy na podrobnější informace. Cílem textů je stručně informovat o konkrétních příkladech, spíše než aby se snažily uvést všechno, co EU kdy udělala.

Webové stránky budou dále rozšiřovány o třetí část nazvanou „Zaostřeno na“. Tato sekce webu již částečně funguje, přičemž je dále aktualizována a obsahuje tematické články o jednotlivých oblastech politik EU, ať již se jedná o politiky zemědělské, zahraniční, hospodářské či bezpečnostní a obranné.

Co dělá Evropa pro mě?

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek