Studie: Obchod zajišťuje víc než 36 milionů pracovních míst v EU


Euroskop, Evropská komise, 28. 11. 2018

Vývoz z EU do celého světa zajišťuje o dvě třetiny víc pracovních míst než v roce 2000. Vyplývá to ze studií upozorňujících na rostoucí význam vývozu z EU pro pracovní příležitosti v Evropě i mimo ni. Studie zveřejnila Evropská komise v úterý, na Den obchodní politiky EU.

Vývoz z EU do celého světa je podle zprávy Komise důležitější než kdy dříve, protože zajišťuje 36 milionů pracovních míst po celé Evropě. Na 14 milionech z těchto pracovních míst jsou ženy. Kromě toho vývoz z EU do světa vytváří v EU přidanou hodnotu ve výši 2,3 bilionu eur.

Počet pracovních míst zajišťovaných vývozem se od roku 2014, kdy začalo funkční období současné Komise v čele s Jeanem-Claudem Junckerem, zvýšil o 3,5 milionu. Tato pracovní místa jsou v průměru o 12 % lépe placena než pracovní místa ve zbývající části hospodářství.

Počet pracovních míst zajišťovaných vývozem se zvýšil od roku 2014 o 3,5 milionu.

Počet pracovních míst zajišťovaných vývozem se v EU od roku 2014 zvýšil o 3,5 milionu. Zdroj: Pixabay.com

„Tato studie naprosto jasně ukazuje, že obchod znamená pracovní místa. Vývoz z EU do světa zjišťuje obživu obrovského a rostoucího počtu občanů ve všech koutech Evropy. Mezi těmi, jejichž pracovní místa zajišťuje obchod, je téměř 40 % žen,“ komentovala zprávu komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová.

„Obchod EU zajišťuje rovněž miliony pracovních míst daleko za hranicemi EU, a to i v rozvojových zemích. Takže je to další důkaz toho, že obchod může být výhodný pro všechny: to, co je dobré pro nás, je dobré také pro naše partnery po celém světě,“ dodala Malmströmová.

V Česku závisí na vývozu 18 % míst

Zpráva zveřejněná v Den obchodní politiky EU, obsahuje podrobné informační přehledy o výsledcích za každý členský stát EU. Ukazuje, že počty pracovních míst vytvářených vývozem se zvyšují v celé Unii. Největší nárůst od roku 2000 byl zaznamenán v Bulharsku (+312 %), na Slovensku (+213 %), v Portugalsku (+172 %), Litvě (+153 %), Irsku (+147 %), Estonsku (+147 %) a Lotyšsku (+138 %).

V České republice zajišťuje vývoz mimo EU 634 tisíc pracovních míst. Dalších 339 tisíc míst je navázáno na export jiných členských států do třetích zemí. Celkem tak závisí na vývozu 18 % pracovních míst. Údaje o všech členských státech i celé EU jsou k dispozici ve formě interaktivní mapy zde.

Vývoz generuje skoro 20 milionů míst mimo EU

Zveřejněné údaje zdůrazňují výrazný pozitivní efekt přelévání – když se vývozcům v jednom členském státě daří, mají z toho prospěch i pracovníci v jiných členských státech. Firmy dodávající zboží a poskytující služby v celém dodavatelském řetězci totiž mají zisk také z toho, když jejich konečný zákazník prodá svůj konečný produkt v zahraničí. Příkladem může být třeba francouzský vývoz do zbytku světa, který zajišťuje kolem 627 000 pracovních míst v dalších členských státech.

Vývoz z EU do zemí po celém světě zajišťuje téměř 20 milionů pracovních míst mimo EU. Počet těchto míst se od roku 2000 více než zdvojnásobil. Například přes jeden milion pracovních míst ve Spojených státech je zajišťován produkcí amerického zboží a služeb, na kterém se prostřednictvím globálních dodavatelských řetězců podílí vývoz z EU.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek