Komise představila plán na rozvoj umělé inteligence


Euroskop, čtk, 7. 12. 2018

Evropská komise dnes představila plán, kterým chce ve spolupráci s členskými státy EU výrazně podpořit vývoj i využívání umělé inteligence v Evropě. V příštím desetiletí by tak měla být tato oblast financována nejméně 20 mld. eur (přes 517 mld. Kč) ročně, a to z veřejných i soukromých zdrojů.

Stejnou částku by chtěl místopředseda Evropské komise pro jednotný digitální trh Andrus Ansip zajistit pro tuto oblast ještě také do konce roku 2020. „Má to zásadní význam pro hospodářský růst a tvorbu pracovních míst. Umělá inteligence není zbytečný luxus, má význam pro naši budoucnost,“ zdůraznil Ansip.

Vnitrostátní investice hodlá do roku 2020 komise doplnit o dalších 1,5 mld. eur, což je ve srovnání s obdobím 2014-2017 zvýšení o 70 %. V příštím dlouhodobém rozpočtu na roky 2021 až 2027 navrhuje Komise investovat do této oblasti nejméně 7 mld. eur z programu Horizont Evropa a z programu Digitální Evropa.

Komise zároveň předpokládá, že státy bloku do poloviny příštího roku přijdou s vlastními strategiemi, jak budou vypadat jejich vlastní investice. Na jejich základě pak začnou diskuse o financování také s Komisí, která hodlá podporovat především malé, začínající a inovativní firmy, které se oborem zabývají.

Umělá inteligence a etické otázky

Komise také zdůrazňuje potřebu partnerství mezi akademickou obcí a průmyslem a definovat společný plán výzkumu umělé inteligence. Podpory a vzájemného propojení by se tak měla dočkat pracoviště, která se oblastí zabývají, tak aby mohla být umělá inteligence šířeji využívána v různých částech evropského hospodářství.

Komise dnes také připomněla, že oblast vyvolává rovněž etické otázky. „Aby společnost umělou inteligenci přijala a využívala ji, musíme vytvořit důvěrné prostředí. Cílem společného plánu je proto vyvinout takovou technologii, která bude respektovat základní práva a etická pravidla,“ uvedla dnes Komise.

Oblastí se tak už nyní zabývají odborníci zastupující vědu, podnikatelskou sféru i občanskou společnost, kteří připravují pokyny pro vývoj a používání umělé inteligence. První výsledky své práce by měli předložit ještě v letošním roce a EU by měla v této oblasti spolupracovat s ostatními částmi světa.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek