Unie chce na fóru s Afrikou posílit spolupráci a omezit vliv Číny


Euroskop, čtk, 18. 12. 2018

Prohloubení hospodářské spolupráce Evropské unie s Afrikou je hlavním cílem fóra Afrika-Evropa, které se dnes koná ve Vídni. Rakouský kancléř Sebastian Kurz v úvodu vyzval, aby EU nepřenechala kontinent Číně, která v posledních letech v afrických zemích mohutně investovala. Podle předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera má sice Peking v hospodářských vztazích s Afrikou náskok, Evropská unie to ale umí lépe. Česko na fóru zastupuje premiér Andrej Babiš, který chce především pomoci otevřít dveře českým podnikatelům na africké trhy.

Účastníci fóra, které je poslední velkou akcí v půlroce rakouského předsednictví v Radě EU, se zabývají především hospodářskou spoluprácí v oblasti digitalizace a inovací. Na akci dorazili mimo premiérů a prezidentů také zástupci řady velkých mezinárodních společnostní i malých afrických start-upů, které jim chtějí představit své nápady. Celkem se fóra účastní přes tisíc podnikatelů.

Předseda vlády hostitelské země Sebastian Kurz na fóru vyzval, aby Evropa v Africe mnohem více investovala. „Nesmíme africký kontinent přenechat Číňanům,“ řekl po počátečním uzavřeném jednání zástupců zúčastněných zemí. Podle něj nestačí poskytovat Africe jen rozvojovou pomoc, ale navázat je třeba i partnerské obchodní vztahy.

Fórum Afrika-Evropa ve Vídni

Fórum Afrika-Evropa zaštítil rakouský kancléř Sebastian Kurz (druhý zleva) a rwandský prezident a současný předseda Africké unie Paul Kagame (třetí zleva). Zdroj: Audiovizuální služba Evropské komise

Babiš chce českým podnikatelům otevřít dveře na africké trhy

Téma migrace a lidských práv, které dosud jednáním s Afrikou dominovaly, jsou podle Kurze sice důležité, musí ale stát na širším základu. Afriku označil za „kontinent šancí“. Juncker zdůraznil, že Evropské unii jde o „partnerské zrovnoprávnění“ s Afrikou. Na otázku, zda EU ve srovnání s Čínou nemá v rozvoji hospodářských vztahů se zeměmi afrického kontinentu zpoždění, odpověděl: „Ano, my to ale děláme lépe.“

Například chorvatský premiér Andrej Plenković při příchodu na fórum připustil, že tématem dnešních jednání bude i migrace, ačkoli oficiálně na programu není. Český premiér Andrej Babiš už v pondělí před odletem do Vídně uvedl, že chce na fóru hlavně pomoci českým podnikatelům „otevřít dveře“ na africké trhy. Během dne měl na programu několik dvoustranných jednání.

Podle ředitele odboru exportního financování České exportní banky Františka Šindlera je největší potenciál pro investice českých firem v Africe v oblasti zemědělství a obnovitelných zdrojů energie. „Vnímáme Afriku jako jeden z dalších exportních trhů, který se bude výrazně rozvíjet a kde pro české exportéry je velký potenciál,“ řekl českým novinářům ve Vídni Šindler. Podle něj se nyní zájem českých firem zaměřuje na Angolu, Senegal a Ghanu.

EU plánuje vytvořit v Africe 10 milionů pracovních míst

Fórum v Rakousku je součástí větší strategie hospodářské spolupráce obou kontinentů, který zveřejnil v září Jean-Claude Juncker a který se má zaměřit především na udržitelné investice a zaměstnanost. Podpora hospodářského rozvoje má Afričanům nabídnout alternativu k migraci do jiných zemí, často právě evropských. Podle odhadů by měl do roku 2050 počet obyvatel Afriky stoupnout na 2,5 miliardy.

Juncker ve Vídni představil první projekty iniciativy „Aliance mezi Afrikou a Evropou pro udržitelné investice a zaměstnanost“ zahájené letos v září. Jejím cílem je výrazně zvýšit investice v Africe, posílit obchod, vytvářet pracovní místa a investovat do vzdělání a profesních dovedností. V příštích pěti letech má v Africe vytvořit zhruba 10 milionů pracovních míst.

Na fóru chyběli lídři Německa, Francie a Británie

Země Evropské unie reprezentuje na fóru čtrnáct premiérů a prezidentů. Kromě hostitelského Rakouska dorazili šéfové států a vlád především ze zemí východní části EU: z Česka, Bulharska, Chorvatska, Polska, Rumunska, Slovenska a Slovinska. Západoevropské země zastupují pouze premiéři Belgie, Nizozemska a Lucemburska. Z jihu Evropy dorazili předsedové vlád Malty a Španělska. Přítomen je rovněž finský premiér. Největší unijní země – Německo, Francie a Británie – vyslaly jen státní tajemníky či jiné úředníky.

Z nejvyšších představitelů afrických států jsou na fóru například prezidenti a premiéři Egypta, Etiopie, Keni, Namibie či Toga. Spolu s rakouským kancléřem Kurzem zaštítil fórum rwandský prezident a současný předseda Africké unie Paul Kagame.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek