Proruské dezinformace loni cílily na Kyjev, EU a kauzu Skripal


Euroskop, čtk, 4. 1. 2019

Ukrajina byla v roce 2018 opět primárním terčem proruských dezinformátorů, kteří se ale výrazně zaměřili i na Evropskou unii či Británii. V analýze své práce za loňský rok to uvádí zvláštní tým diplomatické služby EU, jehož úkolem je odhalování mediálních manipulací. Na svém webu EU vs Disinfo včera mimo jiné popsal, jak média, která prosazují zájmy Moskvy, zahlcovala informační prostor v souvislosti s otravou bývalého ruského špiona Sergeje Skripala či napětím v Azovském moři.

Členové týmu pro strategickou komunikaci označovaného jako Stratcom loni zkoumali více než 1000 případů šíření zavádějících či nepravdivých sdělení od prokremelských zdrojů.

Ve 461 z nich byla terčem Ukrajina, která je dlouhodobě hlavním objektem ruských dezinformací. Loni ruská média například nesprávně informovala, že ukrajinská armáda na východě země zabila 10.000 lidí nebo že tam americké tajné služby poslaly 14 instruktorů, jejichž úkolem bylo pomoci otrávit zdroje vody.

Také se třeba objevila „kachna“ o stavbě 120kilometrového kanálu, který by od Ukrajiny odstřihl anektovaný poloostrov Krym.

Působení dezinformačních kampaní

Dalšími významnými terči prokremelských manipulací byly Spojené státy, EU a Británie, která ostře vystupovala proti Rusku v souvislosti s použitím nervového jedu novičok v jihoanglickém Salisbury. „V měsících po pokusu o vraždu bývalého ruského špiona Sergeje Skripala na britské půdě se prokremelská dezinformační mašina rozjela na plné obrátky,“ popisuje EU vs Disinfo.

Právě případ otravy Skripala a jeho dcery Julije podle týmu Stratcom ukazuje typické postupy proruských manipulátorů, kteří ve zbytku roku údajně prezentovali více než 40 teorií ohledně pozadí útoku. „Viděli jsme pokusy o to přesvědčit nás, že otrava, při níž byl použit vojenský nervový jed, byla výsledkem předávkování fentanylem, alkoholismu či dalších závislostí; že ji zosnovala Ukrajina, nastávající tchýně Julije Skripalové či sama (britská premiérka) Theresa Mayová,“ uvádí analytici diplomatické služby EU.

„Toto odpovídá klasickým prokremelským dezinformačním postupům: znečistit informační prostor co největším množstvím protichůdných tvrzení, aby průměrný mediální konzument ztratil přehled o faktech. (…) Nejzákeřnější na tom je, že hojnost protichůdných narativů vytváří iluzi, že objektivní pravdy založené na faktech se nelze dobrat a tudíž neexistuje,“ pokračuje článek EU vs Disinfo.

Incident v Azovském moři

Ohlednutí za uplynulým rokem se zabývá také listopadovým incidentem v moři u Krymu, kde ruští pohraničníci zadrželi tři lodě ukrajinského námořnictva a stříleli na jejich posádku.

Dezinformační kampaň kolem Azovského moře, které je předmětem dlouhodobých sporů mezi Moskvou a Kyjevem, ale údajně začala už před více než rokem.

„Případ Azovského moře ukazuje dlouhodobou hru dezinformačních kampaní, které nemají za cíl jen odvádět pozornost a překrucovat fakta, ale také připravit informační prostor se značným předstihem na události, které se mohou v reálném světě odehrát,“ komentuje EU vs Disinfo.

Stratcom a analýza prokremelských dezinformačních kampaní
Proruské dezinformační kampaně v roce 2018 nejvíce cílily na dění kolem Ukrajiny, politiku USA a také na EU a události v Británii a kauzu Skripal. Zdroj: EUvsDisinfo.

EU posílí boj s dezinformacemi

Záměrné a masové šíření dezinformací označili lídři členských zemí EU při svém prosincovém summitu za obrovské bezprostřední ohrožení demokratických systémů, proti kterému chtějí intenzivněji bojovat.

Podle Evropské komise existují silné důkazy, že hlavním zdrojem falešných zpráv v Evropě je Rusko. Tým Stratcom, který vznikl v roce 2015, by nyní chtěla EK výrazně rozšířit.

Začátkem prosince navrhla, aby se jeho rozpočet z dosavadního 1,9 mil. eur (bezmála 49 mil. Kč) zvýšil na 5 mil.eur (128 mil. Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek