Nový seriál Euroskopu: Vesmírná politika EU


Tereza Chlebounová, Euroskop, 1. 2. 2019

Jaké činnosti provozuje Evropská unie ve vesmíru? K čemu slouží kosmické technologie a kde je každý den využíváme? A jaké jsou hlavní výzvy pro budoucnost nejen evropské kosmické politiky? Sledujte nový seriál Euroskopu „Vesmírná politika EU“!

Aniž si to uvědomujeme, kosmická řešení nás běžně obklopují v každodenním životě. Vesmírné technologie zajišťují přesnost a bezpečnost letecké, námořní i pozemní dopravy, umožňují sledovat pohyb zboží, synchronizovat přesný čas, pomáhají při záchranných operacích, předpovídání počasí nebo třeba v zemědělství.

Data ze satelitních navigačních systémů používají auta i chytré mobilní telefony, které podle polohy uživatele například nabízejí předpověď počasí, lokální zprávy nebo zajímavá místa v okolí (takzvané Location Based Services).

Řada technologií vyvinutých původně pro kosmický průmysl se také uplatňuje v automobilovém průmyslu, medicíně nebo třeba komunikačních technologiích. Například předchůdci autonomních aut, která se dnes testují pro běžný provoz, byla samořiditelná vozítka používaná při zkoumání Marsu. Hodinky měřící tep, se kterými si dnes běžně chodíme zaběhat do parku, byly původně určené pro nepřetržité sledování zdravotního stavu astronautů.

Družice vesmírného systému Galileo.

Vypouštění družic evropského navigačního systému Galileo na oběžnou dráhu. Zdroj: Evropská kosmická agentura

EU patří k hlavním hráčům ve vesmíru

Evropský kosmický průmysl je jedním z nejkonkurenceschopnějších na světě. Zaměstnává více než 231 tisíc lidí a vytváří přidanou hodnotu v odhadované výši 53 až 62 miliard eur. Evropa také vyrábí třetinu všech světových satelitů. Mezi hlavní konkurenty EU patří Spojené státy, které provozují největší vesmírný program na světě, a Čína, která po USA investuje do kosmického průmyslu podle odhadů nejvyšší částky.

Evropská unie je největším institucionálním zákazníkem, pokud jde o služby související s vypouštěním družic v Evropě – v současnosti má na oběžné dráze 29 družic a v příštích 10 až 15 letech by jich mělo být v provozu více než 30.

Seriál představí současnost i budoucnost EU v kosmu

Evropská komise v červnu 2018 představila nový kosmický program, který bude více investovat do vesmírných aktivit, aby tak pomohl EU udržet si postavení hlavního světového aktéra v této oblasti. V období 2021-2027 navrhla Komise vyčlenit v evropském rozpočtu na vesmírné aktivity 16 miliard eur.

Nový seriál Euroskopu o vesmírné politice Evropské unie představí jednotlivé kosmické programy EU a instituce, které je spravují a rozvíjejí. Zaměří se také na praktické přínosy vesmírných technologií, budoucí vývoj kosmické politiky a hlavní výzvy, které před ní stojí.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek