Europarlament podpořil dohodu o volném obchodu se Singapurem

13.02.2019
Euroskop, čtk

Poslanci Evropského parlamentu dnes podpořili dohody o obchodu, ochraně investic a partnerství mezi EU a Singapurem. Smlouva o volném obchodu by měla posloužit mimo jiné jako model pro budoucí obchodní dohody i s dalšími státy regionálního Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN), jehož je Singapur rovněž členem. Singapur je zároveň největším obchodním partnerem EU z tohoto regionu.

Dohoda o volném obchodu mezi Unií a Singapurem by měla během následujících pěti let odstranit téměř veškerá cla ze vzájemného obchodu.

Liberalizuje se také obchod se službami a evropské firmy budou mít na jejím základě v tomto městském státu v jihovýchodní Asii přístup mj. i k veřejným zakázkám.

Dohoda o ochraně investic poté zavádí systém investičních soudů, jehož úkolem bude řešit spory mezi investory a státy. Dohoda o partnerství posiluje i pracovní práva zaměstnanců a ochranu životního prostředí. Podle Evropského parlamentu tak představuje základ pro rozšíření spolupráce EU a Singapuru i do neobchodních oblastí.

Juncker: Je to historický okamžik

Evropská unie vnímá smlouvy a hospodářské partnerství se Singapurem jako možný model pro další obchodní dohody se státy jihovýchodní Asie, resp. sdružení ASEAN.

Se Singapurem si proto klade za cíl úzkou ekonomickou a potažmo také politickou spolupráci, která by mohla být vzorem pro další kooperaci se státy regionu. Od budoucích vzájemných obchodních vztahů Unie očekává růst příležitostí pro evropské producenty, farmáře a v neposlední řadě také spotřebitele.

„Potvrzení obchodní dohody ze strany Evropského parlamentu je historický okamžik. Toto je první bilaterální dohoda mezi EU a státem z regionu jihovýchodní Asie, a představuje základní stavební kámen pro užší vztahy mezi EU a jedním s nejdynamičtěji se rozvíjejícím regionem světa,“ hodnotil přijetí ze strany Evropského parlamentu předseda Komise Jean-Claude Jincker.

Podle komisařky pro obchod Cecilie Malmströmové jsou podobné dohody potřeba zvlášť v nynější neklidné době. Napětí a nejistotu v mezinárodním obchodě nedávno Komise zařadila mezi důvody, proč o něco snížila svůj odhad letošního hospodářského výkonu unie.

Ratifikace obchodní dohody

Obchodní dohoda může vejít v platnost po uzavření ze strany Evropské rady. Smlouvy o investicích a partnerství musejí na základě rozhodnutí Soudního dvora EU z roku 2017 ratifikovat i jednotlivé členské země.

Singapur je zdaleka největším obchodním partnerem EU v jihovýchodní Asii. Obchod mezi nimi tvoří skoro třetinu výměny zboží a služeb mezi Evropskou unií a sdružením ASEAN, jehož členy jsou například i Vietnam, Malajsie, Thajsko či Indonésie.

Dohoda se Singapurem je již třetí dohodou o volném obchodu, kterou EU vyjednala. Předcházely jí dohody s Kanadou (CETA) a Japonskem (JEFTA).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek