Jakých 5 priorit vybrala Komise pro EU v příštích letech?

30.04.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie by se v letech 2019 až 2024 měla soustředit na pět klíčových oblastí, včetně snah o zvyšování bezpečnosti jejích obyvatel. Uvádí to materiál, který dnes schválila Evropská komise jako svůj příspěvek k diskusi očekávané 9. května na summitu EU v rumunském Sibiu.

Funkční období nynější komise vedené Jeanem-Claudem Junckerem by mělo skončit letos na konci října. Ačkoliv je pravděpodobné, že vznik nového složení unijní exekutivy se pozdrží a Junckerova komise bude v „přechodném“ režimu působit ještě o něco déle, nabízí dokument témata, která budou případně realizovat až její nástupci.

Materiál vyzdvihuje potřebu vzniku skutečné bezpečnostní unie a směřování k funkční obranné spolupráci zemí evropského bloku tak, aby se taková kooperace pro unijní státy stala normou.

Evropa musí být konkurenceschopnější

„Rovněž musíme být aktivnější při řízení migrace,“ uvedla dnes komise s tím, že klíčový bude v tomto ohledu přístup založení na sdílení odpovědnosti i solidaritě mezi členskými státy. Unijní země jsou ve svém pohledu na řešení migrační problematiky ovšem nadále hluboce rozdělené a reforma takzvaného dublinského systému, který v EU řeší azylovou problematiku, se tak stále neposunula.

Evropa má podle stávající komise po roce 2019 směřovat také k tomu, aby byla konkurenceschopnější. Zmíněna je potřeba investic do digitálních kapacit či umělé inteligence. „Musíme podporovat růst a zajišťovat udržitelnou prosperitu tím, že budeme prohlubovat hospodářskou a měnovou unii,“ uvádí komise.

A zároveň spravedlivá, trvale udržitelná a vlivná

Unie ale podle ní musí zároveň být sociálně spravedlivá a tak je třeba řešit regionální rozdíly, postavení menšin, otázky rovnosti mužů a žen i problém stárnutí evropské populace. „Musíme důsledně prosazovat a podporovat hodnoty, na nichž je EU založena, jako například právní stát,“ zdůraznila unijní exekutiva.

Čtvrtou prioritou je „trvale udržitelná Evropa“, tedy snaha o účinnější boj s klimatickými změnami a zhoršování životního prostředí, ale i otázky energetické bezpečnosti a využívání energií.

Posledním z pětice okruhů, které komise dnes připomněla, je „vlivná Evropa“, tedy to, aby EU zaujala vedoucí postavení na světové scéně svou podporou „mnohostranného světového řádu založeného na pravidlech“, v jehož jádru je OSN. Prioritou pro unii by měly být pevné vztahy s blízkými sousedy založené na „jasné rovnováze mezi právy a povinnostmi“ a posílit by měla mezinárodní role eura.

Neformální summit EU v Sibiu zmínil poprvé předseda komise Jean-Claude Juncker v roce 2017. Měla to být první vrcholná schůzka zástupců zemí unie po britském odchodu z bloku, k němuž mělo dojít na konci března. EU tam chtěla demonstrovat svou jednotu po brexitu i svou do budoucnosti mířící orientaci. Brexit byl ale nyní odložen až na konec října.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek