Budeme jednotní v dobrém i zlém, shodli se lídři EU-27 v Sibiu

09.05.2019
Euroskop, čtk, Úřad vlády

Prezidenti a premiéři 27 zemí Evropské unie dnes v rumunském městě Sibiu potvrdili text společné deklarace, v níž krátce před evropskými volbami slibují, že členské státy bloku zůstanou do budoucna dál jednotné v dobrém i zlém. Text deklarace kromě jiného také uvádí, že lídři zemí EU se vždy budou snažit nalézat společná řešení problémů a zajistí občanům unijních zemí ochranu.

„Potvrzujeme své přesvědčení, že společně jsme silnější ve stále nejistějším a výzvami naplněném světě,“ stojí v preambuli textu. Na jeho deseti závazcích se dnes prezidenti a premiéři shodli jednomyslně. Slíbili tedy bránit jednu Evropu od východu na západ a od severu k jihu, zůstat jednotní a prokazovat si pomoc v časech potřeby. „Můžeme a budeme hovořit jedním hlasem,“ stojí v deklaraci.

„Unie je již dnes silnější, než byla včera, a my její sílu chceme dále rozvíjet s ohledem na budoucnost. Toto je náš závazek vůči příštím generacím. V tomto duchu se neslo naše jednání zde v Sibiu a v tomto duchu je také nová Unie 27 států připravena vykročit vstříc své budoucnosti jako jednotný a nedělitelný celek,“ stojí v závěru dokumentu.

„Budeme dál bránit náš způsob života, demokracii a vládu práva,“ zavázali se také účastníci summitu.

Summit v Sibiu

Český premiér Andrej Babiš se zdraví s prezidentem hostitelské země Klausem Iohannisem. Zdroj: Úřad vlády

Summit bez britské premiérky

Summit v Sibiu měl být prvním vrcholným setkáním evropských lídrů po brexitu, který se měl odehrát letos 29. března. Nakonec je ale britský odchod odložen na konec října, premiérka Theresa Mayová ale v Sibiu chybí.

Deklarace, přijatá symbolicky 9. května na „Den Evropy“, také upozorňuje, že práva a svobody Evropanů byly tvrdě vybojovány a nejsou automaticky dané. Jak dnes při příchodu na jednání v Sibiu řekl francouzský prezident Emmanuel Macron, budou podle něj blížící se eurovolby volbou mezi projektem budování Evropy a snahami společné úsilí zmařit a vrátit se k nacionalismu.

Stručná deklarace, která v deseti poměrně obecných bodech shrnuje hlavní cíle lídrů zemí EU pro příští roky, je prvním výstupem dnešního neformálního summitu v Rumunsku. Slova o jednotě v textu ale neznamenají, že rozpory mezi členskými státy zmizely, právě před dnešním summitem se například ukazují výrazné rozdíly v názorech na míru „ambicí“ při řešení klimatických změn, dlouhodobě se unijní země neshodují třeba na způsobu řešení migrační problematiky.

Výzva 8 zemí k debatě o klimatické politice

Zmiňovaná otázka ochrany klimatu je pro řadu členských zemí EU jedním z klíčových témat pro práci unie v příštích letech. Osm z nich – například Francie, Nizozemsko či Belgie – před summitem ve společném dokumentu vyzvalo k tomu, aby například čtvrtina budoucího rozpočtu unie přímo směřovala do oblastí s touto problematikou spojených, včetně vývoje a výroby bezemisních automobilů, nových baterií a „udržitelné mobility“. Navrhly také, aby unie byla nejpozději v roce 2050 neutrální z hlediska emisí skleníkových plynů.

K tématu se vyjádřil před odletem na summit i český premiér Andrej Babiš. Česká republika podle něj udělá maximum k ochraně klimatu, nemůže se to ale stát způsobem, který zničí její průmysl. Za konkrétní „krok k začátku konce automobilového průmysl v Evropě“ považuje přitom jednoznačně elektromobily.

„Česká republika má o Evropě jasnou představu. Chceme bezpečnou Evropu, mluvme o Schengenu. Velice důležitý je vnitřní trh, patří mezi základní čtyři svobody, který jsme nedokončili a naši živnostníci, firmy, dopravci mají stále problémy,“ řekl dále český premiér k dnešnímu jednání lídrů EU 27.

V řadě evropských zemí jsou protiunijní nálady neseny obavami z migrace, a tak deklarace slibuje také ochranu občanů prostřednictvím investic do „tvrdé i měkké síly“ a spoluprací s mezinárodními partnery. Unie chce podle textu ostatně být odpovědným globálním hráčem a chce pokračovat spolu s partnery na budování mezinárodního řádu postaveného na obecně uznávaných pravidlech a společně řešit takové výzvy jako jsou klimatické změny.

Strategická agenda pro příštích 5 let

Deklarace byla předjednaná dopředu a tak k jejímu potvrzení šéfové států a vlád nepotřebovali dlouhé jednání. Její text odsouhlasili jen krátce poté, co si po společném fotografování na hlavním náměstí sedmihradského Sibiu užili přátelskou atmosféru a před kamerami a fotoaparáty si neplánovaně potřásli rukama s místními občany.

O tom, jak bude naplňování těchto záměrů z deklarace v příštích letech konkrétně vypadat, ale diskuse teprve začne. Šéf Evropské rady Donald Tusk přišel se stručným soupisem priorit pro „strategickou agendu EU“ do roku 2024, jejíž finální text chce po dnes začínajících jednáních předložit přibližně za měsíc. Svůj analytický vstup do začínající debaty hlavním městům už před časem nabídla i Evropská komise.

Třetí oblastí, které se dnes summit nevyhne, bude budoucí personální obsazení vrcholných unijních funkcí. Hodně v tomto ohledu bude záležet na výsledku voleb do europarlamentu na konci května, státníci si však názory na to, kdy by podle nich měl být například novým předsedou Evropské komise, nepochybně vymění.

Další setkání čeká vrcholné evropské politiky už 28. května v Bruselu, kde by měli u večeře zhodnotit výsledek eurovoleb a posunout se v dnes začínající diskusi o novém předsedovi Evropské komise a obsazení dalších klíčových postů v unii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek