Od středy zlevní volání do ostatních zemí EU na polovinu


Euroskop, čtk, Evropská komise, 14. 5. 2019

Od středy 15. května začne platit nový cenový strop pro všechny mezinárodní hovory a SMS v rámci Evropské unie. Lidé budou při volání ze své země do jiného státu EU platit nejvýše 19 centů (4,90 Kč) za minutu hovoru. Zaslání SMS zprávy je přijde na maximálně 6 centů (1,55 Kč). Obě ceny jsou bez DPH. Mobilní operátoři tak sníží ceny volání do zemí EU zhruba na polovinu nynějších sazeb. V pondělí o tom informovala Evropská komise.

Zavedení nových maximálních cen navazuje na zrušení poplatků za roaming z června 2017 a je součástí unijní revize předpisů o telekomunikacích. „EU zasahuje proti neúměrně vysokým cenám, které jsou lidem účtovány za volání z jejich domovské země do jiného státu EU. Díky těmto dvěma krokům je nyní evropský spotřebitel plně chráněn před astronomickými fakturami za volání na jakékoliv evropské číslo, ať už doma, nebo v zahraničí,“ uvedla eurokomisařka pro digitální ekonomiku a společnost Marija Gabrielová.

Vodafone snížil od 7. května cenu hovoru v rámci EU na 5,80 Kč za minutu. T-Mobile cenu snížil na 5,89 Kč za minutu a 1,86 Kč za SMS. Zároveň sjednotil ceny pro tarify i předplacené karty Twist. „Změnu podmínek pro mezinárodní volání na čísla v rámci EU jsme využili pro celkové zjednodušení a sjednocení ceníku za volání a SMS do celého světa,“ uvedl ředitel T-Mobilu pro ČR Juraj Bóna.

Stejné ceny nabídne O2. Vedle toho firma poskytuje balíček Chytré volání do zahraničí, který za měsíční poplatek 199 korun nabízí neomezené volání na slovenská čísla a minutovou sazbu 3,50 korun do všech ostatních zemí.

Od 15. května začne platit cenový strop na volání a SMS do jiných zemí EU

Jednotný digitální trh zjednodušuje občanům EU život – v roce 2017 byly zrušeny poplatky za roaming, nyní zlevní i volání z domova do jiného státu EU. Zdroj: Pixabay.com

Volání do jiné země EU mohlo být dosud až 10krát dražší

„Zavedení maximálních cen za volání po Evropské unii je konkrétním příkladem toho, jak jednotný digitální trh lidem zjednodušuje každodenní život,“ vysvětluje místopředseda Komise Andrus Ansip, který má tento trh na starost. „Při vytváření jednotného digitálního trhu již v digitální oblasti vzniklo 35 nových práv a svobod. Celý soubor nových telekomunikačních předpisů pomůže Evropě pokrýt rostoucí nároky na propojenost a posílí její konkurenceschopnost.“

Nové předpisy o mezinárodním volání řeší velké cenové rozdíly, které existovaly mezi členskými státy EU. Běžná cena za hovor v unii v pevné či mobilní síti byla v průměru třikrát vyšší než běžná cena za hovor domácí. Poslání SMS zprávy v EU pak stálo průměrně dvakrát tolik, co její poslání v rámci domovského státu. V některých případech mohlo být volání do jiné země až desetkrát dražší než volání ve vlastní zemi.

Nedávný průzkum Eurobarometr ohledně mezinárodního volání ukázal, že v uplynulém měsíci kontaktovalo někoho v některém jiném státě EU 42 % respondentů. Na 26 % dotázaných uvedlo, že při tom využili pevnou linku, mobilní telefon nebo SMS.

Nová pravidla platí pouze pro soukromé osoby

Telekomunikační operátoři v celé EU budou muset spotřebitele o nových cenových stropech informovat. Předpisy začnou ve všech 28 zemích EU platit 15. května a brzy se začnou uplatňovat také v Norsku, na Islandu a v Lichtenštejnsku.

Maximální cena je stanovena pouze pro osobní spotřebu, použije se tedy pouze v případě soukromých osob. Firemních zákazníků se tato cenová regulace netýká, protože ti mohou využívat zvláštních nabídek několika operátorů, které jsou právě pro ně atraktivní.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek