10 příkladů, jak Evropský parlament zlepšil život občanů EU


Tereza Chlebounová, Euroskop, 13. 6. 2019

Noví poslanci, které si občané EU zvolili v květnových volbách, už zanedlouho zasednou v Evropském parlamentu. Jakým tématům se věnoval ten dosluhující v uplynulých 5 letech? A co nejdůležitějšího se poslancům povedlo prosadit? Přečtěte si 10 hlavních věcí, které přímo ovlivnily kvalitu našeho života!

Evropští poslanci přijali od července 2014 do prosince 2018 celkem 2134 textů, z toho 708 legislativních aktů. Od občanů obdrželi celkem 6880 petic a na plenární zasedání Parlamentu se přišlo podívat dohromady téměř 1,6 milionu Evropanů. Která z přijatých opatření mají na každodenní život občanů EU přímý dopad?

Zlepšení pracovního života

V dubnu 2019 přijal Evropský parlament opatření, která mají pomoct sladit pracovní a rodinný život rodičů, podpořit čerpání otcovské dovolené a zajistit rovné příležitosti pro muže i ženy. Kromě toho poslanci schválili novou legislativu, která zavádí minimální soubor práv pro osoby v příležitostném či krátkodobém pracovním poměru. Týká se zejména osob pracujících pro platformy, jako je Uber nebo dovážkových služeb.

Levnější volání

Od poloviny června 2017 byly zrušeny poplatky za roaming, občané EU tak mohou v jakémkoli jiném členském státě volat, posílat SMS a používat mobilní data za stejnou cenu jako doma. Od 15. května navíc začalo platit omezení cen přeshraničních hovorů a posílání zpráv v rámci Unie. Volání může stát maximálně 5 Kč za minutu (19 centů) a odeslání SMS 1,50 Kč (6 centů).

Jak zlepšil Evropský parlament život občanů EU?

Bezpečnost na internetu, levnější volání nebo třeba omezení množství plastového odpadu – nejen to stihli během uplynulých 5 let schválit evropští poslanci. Zdroj: Audiovizuální služba Evropské komise

Konec blokování při online nákupech

Od 3. prosince 2018 skončilo zeměpisné blokování, takzvaný geoblocking, při nakupování na internetu. Dříve se běžně stávalo, že internetová stránka potenciální zákazníky automaticky přesměrovala na jiný web podle jejich státní příslušnosti nebo místa bydliště, případně jim nabízela jiné podmínky. Nyní musejí evropští obchodníci zákazníkům umožnit přístup ke zboží a službám za stejných podmínek a stejnou cenu napříč EU bez ohledu na to, kde se připojí na internet. Opatření se vztahuje kromě zboží například na on-line rezervace hotelového ubytování, pronájem auta nebo třeba koupi vstupenek na koncert.

Omezení plastového odpadu

Plasty zamořují životní prostředí a podle údajů Evropské komise tvoří více než 80 % mořského odpadu. Protože se rozkládají jen pomalu, shromažďují se v mořích, oceánech a na plážích na celém světě. Zbytky plastů se nacházejí v tělech želv, ryb, ptáků i dalších mořských živočichů a dostávají se tak prostřednictvím stravy i do lidského organismu.

Evropský parlament se aktivně zasazuje o snížení množství plastového odpadu. V roce 2015 například schválil omezení plastových nákupních tašek, v březnu 2019 pak podpořil novou legislativu, která zakazuje některé plasty na jedno použití, jako jsou plastové kelímky, příbory nebo brčka. Ty se na mořském odpadu podílejí až 70 procenty. Z prodeje by měly zcela zmizet v roce 2021.

Boj proti změnám klimatu

Klimatické změny a s nimi související extrémní projevy počasí, například intenzivní sucha nebo povodně, znepokojují čím dál větší množství voličů. Europoslanci dlouhodobě podporují opatření ke snížení emisí skleníkových plynů a využívání obnovitelných zdrojů energie. V roce 2016 Evropský parlament schválil ratifikaci klimatické Pařížské dohody, ve které se státy EU zavázaly snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů ve všech odvětvích o 40 % oproti hodnotám z roku 1990.

V Evropském parlamentu Českou republiku zastupuje 21 poslanců

V Evropském parlamentu Českou republiku zastupuje 21 poslanců, jejich počet zůstane stejný i v následujícím pětiletém období. Zdroj: Evropský parlament

Bezpečnost v Evropě

Evropský parlament se věnuje také boji proti terorismu a další závažné trestné činnosti. V roce 2016 přijal směrnici, podle níž musejí letecké společnosti předávat vnitrostátním orgánům data cestujících u všech letů ze třetích zemí do EU a naopak. V roce 2017 přijal opatření, která mají pomoct zastavit samostatně operující zahraniční bojovníky a teroristy. Poslanci také schválili zpřísnění právních předpisů EU o zbraních a jejich držení nebo legislativu proti financování terorismu.

Bezpečnější online prostředí

Od poloviny roku 2018 začalo platit obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), díky kterému mají Evropané větší kontrolu nad tím, jak se s jejich osobními daty nakládá. Cílem nařízení je chránit občany před narušením jejich soukromí v online prostoru a sjednotit pravidla pro firmy, které nakládají s osobními údaji. Poslanci také schválili reformu autorského práva, které nově bude zohledňovat i digitální prostředí.

Nižší účty za energie

V roce 2017 europoslanci podpořili opatření, které zjednodušuje označení energetické účinnosti domácích spotřebičů. Evropská domácnost tak může za energie ušetřit víc než 12 tisíc Kč (500 eur).

Podpora ekonomického růstu

Evropský parlament má důležité slovo při schvalování obchodních dohod EU se třetími státy. Během svého funkčního období podpořil zjednodušení obchodu prostřednictvím uzavření obchodních smluv s Kanadou (únor 2017), Japonskem (prosinec 2018) a Singapurem (únor 2019).

Vzdělávání v zahraničí

Europoslanci schválili nové priority a trojnásobné navýšení finančních prostředků pro program Erasmus+ pro příští rozpočtové období 2021-2027. Evropané tak získají více příležitostí vyjet do zahraničí, zlepší se také podpora znevýhodněných lidí.

Více informací o činnosti Evropského parlamentu v období 2014-2019 naleznete zde.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek