Evropa předehnala v inovacích USA, ČR je v EU průměr


Tereza Chlebounová, Euroskop, Evropská komise, 20. 6. 2019

Evropa má v oblasti inovací poprvé v historii lepší výsledky než Spojené státy americké. Česká republika se v rámci celé Unie řadí k průměru, v rámci jednotlivých regionů ale zabodovala Praha, která patří do skupiny tzv. silných inovátorů. Vyplývá to z letošního srovnávacího přehledu inovací, který v pondělí vydala Evropská komise.

Inovační výkonnost Evropské unie se v posledních čtyřech letech zvyšuje. Evropa dosáhla poprvé v historii lepších výsledků než Spojené státy americké, drží si také velký náskok před Brazílicí, Indií, Ruskem a Jižní Afrikou. Zároveň ale zaostává za Japonskem a Jižní Koreou a rychle ji dohání také Čína. Tempo růstu čínské inovační výkonnosti je třikrát vyšší než v EU.

„Inovace jsou synonymem budoucího růstu a vytváření pracovních míst. Jsem potěšen, že lze v EU zaznamenat obecný pokrok. Aby si EU i její členské státy udržely náskok v celosvětovém měřítku, musejí v zájmu dalšího rozvoje inovací nadále investovat a rozvíjet adekvátní politiky,“ komentoval přehled komisař pro výzkum, vědu a inovace Carlos Moedas.

Inovační výkonnost států EU
Inovační výkonnost států EU: barevné sloupce znázorňují výsledky za rok 2018, šedé za rok 2011, spojovníky pak výsledky v roce 2017. Zdroj: Evropská komise

Nejlépe jsou na tom severské státy

Na základě dosažených výsledků jsou země EU rozčleněny do těchto čtyř výkonnostních skupin: vynikající inovátoři, silní inovátoři, mírní inovátoři a slabí inovátoři. Přední místa žebříčku obsadily severské země – Švédsko, Finsko a Dánsko. Do skupiny vynikajících inovátorů patří také Nizozemsko; Spojené království a Lucembursko letos klesly o skupinu níže.

Na opačném konci skončily Rumunsko, Bulharsko, Maďarsko a Polsko. Rumunsko se zároveň spolu se Slovinskem řadí ke státům, kde inovační výkonnost od roku 2011 nejvíc poklesla.

ČR patří k evropskému průměru

Česko zaujímá v přehledu EU 14. místo z 28 a pohybuje se tak v evropském průměru. V posledních osmi letech jeho inovační výkonnost kolísala, oproti výchozímu roku 2011 si ale mírně polepšilo.

Od téhož roku vzrostla inovační výkonnost EU v průměru o 8,8 % a zvýšila se celkem ve 25 zemích EU. Největší pokrok zaznamenaly Litva, Řecko, Lotyšsko, Malta, Spojené království, Estonsko a Nizozemsko.

Evropa poprvé předstihla v inovační výkonnosti USA

Výzkum a inovace podporují produktivitu, konkurenceschopnost a tvorbu nových pracovních míst – v období 2012-27 by jich mohly přinést až 100 000. Zdroj: Pixabay.com

Praha utekla zbytku republiky

Letošní srovnávací přehled se věnuje také inovační výkonnosti regionů – z něj vyplývá, že silná rozdíly ve výkonnosti mezi jednotlivými regiony se výrazně zmenšují. Nejinovativnější regiony v EU se nacházejí v zemích s nejvyšší inovační výkonností; jedná se o Helsinki-Uusimaa (Finsko), následuje Stockholm (Švédsko) a Hovedstaden (Dánsko). V rámci České republiky je nejinovativnějším regionem Praha, která se narozdíl od zbytku země zařadila mezi silné inovátory.

„Fondy politiky soudržnosti EU jsou hlavní hnací silou inovací a udržitelného rozvoje. Začínající podniky a malé podniky pomáhají vytvářet nové obchodní modely v digitálním odvětví či v oblasti ekologie. Inovační centra se však mohou vyvíjet také v zemích s méně silnými ekonomikami. Tato zjištění nám pomáhají podporovat inovace v regionálních ekosystémech, a to i v méně rozvinutých regionech,“ uvedla k tomu komisařka pro regionální politiku Corina Crețuová dodala.

Hospodářský růst Evropy stojí ze dvou třetin na inovacích

Inovace byly v posledních desetiletích motorem přibližně dvou třetin hospodářského růstu Evropy. Každé euro investované v rámci Evropského programu pro výzkum a inovace může za 25 let potenciálně dosáhnout návratnosti až 11 eur HDP. Očekává se, že v období 2021 až 2027 vytvoří investice do výzkumu a inovací až 100 000 nových pracovních míst.

Údaje srovnávacího přehledu pomáhají členským státům, regionům i EU jako celku vyhodnocovat, v jakých oblastech dosahují dobrých výsledků a v jakých oblastech je třeba provést politické reformy, které by napomohly k lepší propagaci inovací. Evropská komise také nedávno vydala v rámci evropského semestru jednotlivým státům doporučení týkající se podpory růstu produktivity a konkurenceschopnosti. V nich se na přední místo letos dostal právě výzkum a inovace.

Kompletní výsledky srovnávacího přehledu inovací 2019 jsou k dispozici zde.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek