10 věcí, které jste nevěděli o programu Erasmus+


Tereza Chlebounová, Euroskop, Evropská komise, 22. 8. 2019

Věděli jste, že na Erasmus můžete vyjet klidně i v 60 letech? Zajímá Vás, kolik dětí mají zahraniční výjezdy studentů na svědomí? A co vlastně název Erasmus znamená? Přečtěte si 10 faktů, které jste možná o programu Erasmus+ netušili!

1. Za Erasmus může žena

O vznik Erasmu se nejvíce zasadila italská profesorka a politička Sofia Corradi, která zavedení mezinárodního výměnného programu pro studenty EU prosazovala zhruba 20 let.

2. Co znamená název Erasmus?

Program byl pojemnován na počest holandského renesančního myslitele a představitele humanismu Erasma Rotterdamského. Kromě toho je však název programu také zkratkou „European Region Action Scheme for the Mobility of University Students“, tedy Akční program Evropského regionu pro mobilitu studentů vysokých škol.

3. Program začal jen s 3244 studenty

Program Erasmus patří k nejoblíbenějším programům EU v oblasti vzdělávání a odborné přípravy. V roce 1987 s ním poprvé vyrazilo do zahraničí 3244 studentů z celkem 11 zemí, které se do programu zapojily – Belgie, Dánska, Německa, Řecka, Francie, Irska, Itálie, Nizozemska, Portugalska, Španělska a Spojeného království.

Díky programu Erasmus je na světě kolem milionu dětí párů různých národností
Díky programu Erasmus je na světě kolem milionu dětí párů různých národností. Zdroj: Audiovizuální služba Evropské komise

4. Na Erasmus+ už vyjelo přes 9 milionů lidí

Každý rok vyjíždí s programem Erasmus+ více než 300 000 studentů. Program se ale postupně rozšířil ze studentských výměn i na další oblasti, jako je odborné vzdělávání nebo sport. Celkem se od roku 1987 programu zúčastnilo už víc než 9 milonů lidí.

5. Dopady Erasmu

Studie podle Evropské komise ukazují, že Erasmus+ uplatnění studentů na trhu práce a zlepšuje kvalitu jejich života. 80 % účastníků programu Erasmus+ získá zaměstnání do 3 měsíců po dokončení studia. Z toho 72 % uvedlo, že jim k sehnání první práce pomohla právě zkušenost z Erasmu.

Téměř polovina stážistů Erasmus+ získala zaměstnání ve společnosti, kde stáž absolvovala. Program také stimuluje inovace a sociální začleňování ve vzdělávání.

6. Milion dětí Erasmu

Bývali studenti Erasmu častěji navazují vztahy napříč státy. Třetina jich má partnera jiné národnosti, zatímco u studentů, kteří zůstali doma, je to jen 13 %. Na 27 % studentů Erasmu potkalo svého dlouhodobého partnera právě během studia v zahraničí. Podle odhadů Komise z roku 2014 se z těchto svazků narodil od zahájení programu zhruba milion dětí, takzvaných „Erasmus babies“.

7. Erasmus pro studenty i pro rodiče

Program Erasmus+ není věkově omezen a podporuje celoživotní učení. Zkušenosti díky němu mohou v zahraničí získat nejen studenti, ale i dospělí v jakémkoli věku.

8. Od Erasmu k Erasmu+

Plus přidané za název Erasmus znázorňuje právě skutečnost, že se program rozšířil jak tematicky, tak věkově i geograficky. Zapojit se do něj mohou stážisté, dobrovolníci, učitelé, zaměstnanci, trenéři, sportovci nebo třeba pracovníci s mládeží. Příležitosti jsou navíc otevřené nejen Evropanům, ale i lidem z partnerských zemí po celém světě.

9. Co mají společného tito lidé?

Samantha Cristoforetti astronautka Evropské vesmírné agentury, která drží několik rekordů v letu do vesmíru
Salvador Sobral vítěz soutěže Eurovision v roce 2017
Tom Bird výkonný producent londýnského divadla Shakespeare’s Globe Theatre
Jyrki Katainen místopředseda Evropské komise
Federica Mogherini Vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Všichni jsou absolventy programu Erasmus+.

10. Apríl – Erasmus pro domácí zvířata

Letos 1. dubna vypustila Evropská komise aprílovou zprávu, že rozšíří program Erasmus+ i na domácí zvířata, aby byl ještě inkluzivnější. V roce 2019 mělo v rámci programu vyrazit do zahraničí 100 domácích psů.

Další informace o programu Erasmus+ jsou k dispozici zde.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek