Jak EU bojuje s požáry a dalšími přírodními katastrofami?


Tereza Chlebounová, Euroskop, 28. 8. 2019

Evropská unie letos v létě otestovala nový systém RescEU určený pro boj s přírodními katastrofami. Systém poskytne členským státům záložní techniku a vybavení v případech, kdy nemají na zvládnutí krizové situace dostatek kapacit. EU tím reaguje zejména na čím dál častější výskyt extrémních projevů počasí v Evropě, jako jsou požáry, povodně nebo silné bouře.

Mechanismus RescEU navrhla Evropská komise zřídit v roce 2017, kdy přírodní katastrofy jako požáry a zemětřesení zabily v Evropě více než 200 lidí. Letos v květnu pak v rámci RescEU vznikla první flotila hasičských letadel, která byla v létě nasazena do boje s lesními požáry.

Rescue zlepší pomoc Evropské unie jednotlivým členským zemím v případě přírodních či člověkem způsobených katastrof, jako jsou lesní požáry, povodně, zemětřesení či silné bouře. V praxi byl mechanismus využit například v Řecku, které předminulý týden požádalo o pomoc s rozsáhlými požáry na svém území. Vzápětí byla vyslána 3 hasicí letadla z rezervních zdrojů RescEU, která poskytly Itálie a Španělsko.

Mechanismus RescEU pomáhá státům bojovat proti přírodním katastrofám

Systém RescEU má členským státům EU pomáhat nejen při lesních požárech či povodních, ale i při jaderné katastrofě nebo třeba teroristickém útoku. Zdroj: Audiovizuální služba Evropské komise

Extrémní počasí je nad síly jednotlivých zemí

V Unii dosud fungoval pouze dobrovolný mechanismus civilní obrany – pokud stát požádal o pomoc, EU pouze koordinovala dobrovolně nabízenou pomoc ostatních zemí. Nabídky se soustředí v evropském Středisku pro koordinaci odezvy na mimořádné události se sídlem v Bruselu. Mechanismus civilní obrany od svého založení v roce 2001 odpověděl na více než 300 žádostí o pomoc v rámci EU i mimo její území.

Státy ale v posledních letech čelí následkům extrémního počasí stále častěji a mnohdy si už nejsou vzájemně schopny pomáhat, protože stejné katastrofě jich čelí několik současně a nemají tak dostatek kapacit.

RescEU poskytne rezervní letadla či týmy lékařů

Mechanismus RescEU stávající mechanismus civilní obrany doplní a posílí. Pro rok 2020 na něj chce komise z rozpočtu EU vyčlenit 156,2 milionů eur. RescEU má zahrnovat vybavení potřebné pro zvládání krizových situací – státům mají být v případě potřeby k dispozici rezervní hasicí letadla, vysokokapacitní čerpadla, polní nemocnice nebo pohotovostní lékařské týmy.

Na rok 2019 dalo své letouny a helikoptéry k dispozici již pět zemí, které byly v posledních letech samy často postiženy lesními požáry. Základ přechodné flotily RescEU pro hašení požárů tvoří 2 letouny z Chorvatska, 1 letoun z Francie, 2 letouny z Itálie, 2 letouny ze Španělska a 6 vrtulníků ze Švédska. Dlouhodobým cílem je kapacity RescEU dále doplnit a vybudovat silnější zálohy.

„Systém rescEU je konkrétní – a evropskou – odpovědí na potřebu pomoci mnoha našim občanům, kteří čelí hrozbě přírodních katastrof. Byli jsme jako obyvatelé Evropy v šoku, kolik lidí přišlo v posledních letech při lesních požárech od Portugalska po Řecko o život. Evropská solidarita musí spočívat zejména v ochraně občanů a vzájemné pomoci ve složitých dobách. Systém rescEU nabízí konkrétní řešení a důsledně převádí evropskou solidaritu do praxe,“ uvedl v květnu předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

K boji proti požárům přispívají cviční v terénu i sdílení informací

Před hlavní sezónou požárů proběhla řada cvičení v terénu, kterých se zúčastnili odborníci a záchranné týmy z různých zemí EU. Konala se například na ostrově Cres a ve Splitu v Chorvatsku nebo v Aix-en-Provence ve Francii.

Evropská komise také pro rizikové letní období posílila Středisko EU pro koordinaci odezvy na mimořádné události (ERCC) o podpůrný tým pro boj proti lesním požárům tvořený odborníky z členských států. Středisko funguje 24 hodin denně. Během léta ERCC pořádá pravidelné videokonference, na nichž členské státy sdílejí informace o riziku požáru v celé Evropě.

Státy mají k dispozici také Evropský systém informací o lesních požárech, který poskytuje aktuální informace, předpovědi a mapy upozorňující na ohrožené oblasti.

K mapování mimořádného rizika výskytu lesních požárů je využíván i satelitní systém EU Copernicus (více informací o systému Copernicus naleznete zde).

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek