Právě začíná Evropský týden odborných dovedností


Tereza Chlebounová, Euroskop, 14. 10. 2019

V týdnu od 14. do 18. října se uskuteční již 4. ročník Evropského týdne odborných dovedností s heslem „Objev svůj talent“. Jeho cílem je inspirovat mladé lidi k tomu, aby objevovali a rozvíjeli své nadání prostřednictvím odborného vzdělávání a přípravy (VET). Zároveň ukazuje rozmanitost odborného vzdělávání – od floristiky a módního návrhářství přes obchod, stavebnictví či energetiku až po gastronomii.

Evropský týden odborných dovedností pořádá pravidelně Evropská komise, v České republice byl koordinací aktivit pověřen Dům zahraniční spolupráce. V rámci předchozího ročníku bylo uspořádáno přes 1 800 akcí v celkem 45 evropských zemích, jichž se zúčastnilo více než 2,4 milionu lidí.

„Ústředním tématem letošního týdne je ‚Odborné vzdělání pro všechny, dovednosti pro život‘. To proto, že chci, aby se odborné vzdělávání a příprava staly oprávněně první volbou jak mladých lidí, tak dospělých,“ uvedla v pozvánce na akci Marianne Thyssen, komisařka pro zaměstnanost, sociální věci, dovednosti a pohyb pracovních sil. Její úvodní slovo k Evropskému týdnu odborných dovedností 2019 naleznete na videu zde.

Odborné vzdělávání a příprava
Evropský týden odborných dovedností se snaží ukázat, že odborné vzdělání není jen druhá volba pro ty, kdo se nedostanou na „lepší školu“. Zdroj: Audiovizuální služba Evropské komise

Veletrh odborných dovedností představí možnosti v ČR

V České republice se v rámci týdne uskuteční 14 akcí v různých regionech. V úterý 15. října proběhne v Praze VET Fest – Veletrh odborných dovedností, na němž si mohou návštěvníci prohlédnout praktické ukázky oborů, které je možné studovat na středních školách v ČR, popovídat si s učiteli i žáky nebo zjistit, jak vyjet do zahraničí na odbornou stáž s programem Erasmus+.

Interaktivní mapa všech akcí v Česku i v dalších zúčastněných státech je k dispozici zde.

Do akce se letos zapojí 45 států

Hlavní část týdne odborného vzdělávání a jeho zahájení se letos odehraje v Helsinkách ve spolupráci s finským předsednictvím Rady Evropské unie. Stovky akcí ale budou probíhat napříč celou Evropou. Kromě členských států EU se zapojí například Tunisko, Srbsko, Rusko nebo Švýcarsko, celkem se týdne zúčastní 45 zemí.
Evropský týden odborných dovedností představí odborné vzdělávání jako atraktivní, kvalitní a perspektivní oblast studia, která vysokou mírou přispívá k rozvoji inovací a konkurenceschopnosti v Evropě. Nabídne také ukázky těch nejlepších iniciativ vedoucích k osvojování dovedností, které zaměstnanci v rychle se měnícím světě práce potřebují.

Nejlepší projekty odborného vzdělávání získají cenu

Součástí Evropského týdne odborných dovedností bude slavnostní udílení ocenění za vynikající projekty odborného vzdělávání; ceny budou uděleny učitelům, inovátorům, organizacím nebo podnikům, kteří významně přispěli ke zkvalitnění této oblasti. Předávání cen proběhne 17. října v Helsinkách.

Zájemci z celé Evropy mohou také sdílet své osobní příběhy týkající se odborného vzdělávání. Příběhy mohou sloužit jako inspirace a zároveň ukazují, jak je odborné vzdělávání rozmanité. Příspěvky můžete najít nebo přidat svůj vlastní zde.

Víc informací o Evropském týdnu odborných dovedností je k dispozici zde.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek