DiscoverEU rozdá dalších 20 000 jízdenek na cesty po Evropě


Tereza Chlebounová, Euroskop, 13. 11. 2019

Mladí Evropané ve věku 18 let mohou již počtvrté vyhrát jízdenky na cesty po Evropské unii. Iniciativa DiscoverEU jim umožní cestovat až měsíc po Evropě a objevovat její historii, kulturu i obyvatele. Na cesty se díky iniciativě vydalo už 1030 mladých Čechů.

Od 7. do 28. listopadu probíhá již 4. kolo úspěšné iniciativy Evropské unie s názvem DiscoverEU, která umožňuje mladým lidem ve věku 18 let procestovat Evropu. Od začátku soutěže v červnu 2018 získalo už téměř 50 000 lidí časovou jízdenku na cesty po EU.

Díky DiscoverEU mají mladí Evropané možnost poznávat rozmanitost Evropy, dozvědět se více o její historii, kulturním dědictví a setkávat se s obyvateli různých zemí. Tato zkušenost zároveň přispívá k rozvoji dovedností, jako je samostatnost, sebedůvěra a také otevřenost vůči jiným kulturám.

Do soutěže se od jejího začátku zapojilo téměř 275 000 osmnáctiletých Evropanů, z toho 3697 Čechů. Z České republiky zatím s DiscoverEU vycestovalo 1030 mladých lidí. Pro každý členský stát je přitom vyčleněn určitý podíl z celkového počtu jízdenek, a to na základě velikosti jeho populace.

Cestování EU, DiscoverEU

Cílem iniciativy DiscoverEU je prostřednictvím cestování mladým lidem ukázat rozmanitost Evropy, ale i to, co nás spojuje. Zdroj: Audiovizuální služba Evropské komise

Na soutěžící ve 4. kole čeká 20 000 jízdenek

Do 4. kola soutěže DiscoverEU se mohou zapojit obyvatelé EU narození v roce 2001. Výherci mohou cestovat samostatně nebo až v pětičlenné skupině, a to po dobu až jednoho měsíce v období od 1. dubna do 31. října 2020. K cestování účastníci používají především železnici, existují však výjimky pro ty, kdo bydlí na ostrovech nebo v odlehlých oblastech.

Přihlášky lze podat prostřednictvím Evropského portálu pro mládež do čtvrtka 28. listopadu 2019. Soutěžící musejí odpovědět na pět otázek kvízu s možností výběru odpovědi a na jednu doplňující otázku. Evropská komise pak seřadí uchazeče podle správnosti odpovědí a jejich státní příslušnosti, nejméně 20 000 z nich pak získá časovou jízdenku.

Iniciativa by se mohla stát součástí programu Erasmus+

Účastníci se zároveň stávají ambasadory DiscoverEU – sdílejí svoje zážitky z cest na sociálních médiích, mohou také uspořádat přednášku nebo prezentaci pro svou školu či komunitu v místě svého bydliště. Kromě toho mohou navázat kontakt s ostatními cestovateli prostřednictvím oficiální skupiny #DiscoverEU na Facebooku.

Další kolo soutěže se má uskutečnit v první polovině roku 2020, předpokládaný rozpočet je 25 milionů eur. Evropská komise navíc navrhla začlenit iniciativu do programu Erasmus+. Pokud návrh schválí Evropský parlament a Rada, v období 2021-2027 získá příležitost cestovat ještě vyšší počet 18letých.

Detailní informace o soutěži jsou k dispozici zde.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek