Agentura Eurojust: Koordinace mezinárodních vyšetřování


text: Tereza Chlebounová, grafický design: Kristina Kollertová, Euroskop, 1. 4. 2020

Agentura Eurojust se zabývá vyšetřováním závažné přeshraniční kriminality, jako je obchod s drogami či zbraněmi, terorismus, převaděčství nebo třeba praní špinavých peněz. Koordinuje rozsáhlé mezinárodní operace a usnadňuje sdílení informací o vyšetřování. O její činnosti se dočtete v dalším dílu seriálu Euroskopu!

AgenturyEU.Kollertova2020

Agentura Evropské unie pro justiční spolupráci (Eurojust) pomáhá členským státům spolupracovat v boji proti závažné organizované kriminalitě, která přesahuje hranice jedné země. Cílem agentury je zlepšit efektivitu národních orgánů zapojených do vyšetřování a zabezpečit, aby pachatelé trestných činů byli co nejrychleji postaveni před soud. Usnadňuje také vznik a uplatňování právních nástrojů EU jako je evropský zatykač, který zjednodušuje vydávání zločinců do dalších států EU, nebo příkaz ke konfiskaci či zajištění majetku.

Eurojust ročně vyřídí téměř 2000 případů a uspořádá kolem 200 koordinačních schůzek. Na nich se projednávají konkrétní případy a plánují se operativní akce jako například souběžné zatýkání či domovní prohlídky. Počet případů, kterými se agentura zabývá, neustále roste. Zatímco v roce 2015 se jednalo o 4173 případů, v roce 2018 jejich množství narostlo na 6654.

V září 2019 agentura zahájila provoz protiteroristického registru, jehož prostřednictvím sdílejí justiční orgány členských zemí informace o vyšetřování a souzení případů spojených s terorismem. Databáze usnadňuje komunikaci a pomáhá odhalit teroristické organizace, které operují ve více státech.

Eurojust

Díky agentuře Eurojust mohou být pachatelé přeshraniční trestné činnosti rychleji postaveni před soud. Zdroj: Eurojust

V agentuře má zastoupení 26 členských států včetně ČR

Eurojust plně funguje od roku 2002, sídlí v nizozemském Haagu. Členy agentury jsou všechny státy EU s výjimkou Dánska, po odchodu Spojeného království je tedy celkový počet 26. Každá země zde má své zastoupení, zpravidla se jedná o zkušené státní zástupce, soudce nebo policisty s příslušnou kvalifikací. Českou republiku reprezentuje od roku 2011 bývalý státní zástupce Lukáš Starý. Celkem má Eurojust kolem 250 zaměstnanců.

Od roku 2004 se agentura vnitřně dělí na týmy, které mají na starosti konkrétní témata, například potírání terorismu, finanční a hospodářskou trestnou činnost, vztahy s třetími zeměmi a mezinárodními organizacemi nebo spolupráci s Evropským policejním úřadem (Europol).

Eurojust nemá pravomoc přijímat rozhodnutí závazná pro členské státy, slouží ke koordinaci a vydávání doporučení. Může například požádat příslušné orgány členských států, aby zahájily vyšetřování či trestní stíhání nebo doporučit sestavení společného vyšetřovacího týmu.

Eurojust pomohl zasáhnout proti mafii či kyberzločincům

V prosinci 2019 například Eurojust koordinoval zásah proti organizované skupině, která v několika evropských zemích nutila k prostituci přes 50 žen z Rumunska. Policisté zadrželi v Rumunsku, Španělsku a Česku 14 lidí a provedli 11 domovních prohlídek. Na akci se podílela i česká policie.

O rok dříve agentura úspěšně organizovala rozsáhlou policejní akci proti členům italské mafie ‘Ndranghety. Zásah proběhl v Německu, Itálii, Nizozemsku a Belgii. Mafie působí na všech kontinentech, dominantní postavení má zejména v pašování drog do Evropy.

Eurojust na případech nezřídka spolupracuje s další agenturou Evropské unie, Evropským policejním úřadem (Europol). Společně například pomáhaly koordinovat loni v listopadu zátah proti zločinecké organizaci, která ve velkém obchodovala se starověkými řeckými artefakty nelegálně vykopanými v jižní Itálii. Razie proběhly kromě Itálie ve Francii, Německu, Británii a Srbsku, policie zatkla celkem 23 osob a dalších 80 je předmětem vyšetřování.

Společně obě agentury pracovaly například i na mezinárodní policejní operaci, která v listopadu 2019 ukončila fungování hackerského nástroje, který umožňoval kybernetickým zločincům napadnout a vzdáleně kontrolovat zařízení. Na operaci se podílela i Česká republika.

Autor: text: Tereza Chlebounová, grafický design: Kristina Kollertová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality