Mýty o koronaviru: Jak je to doopravdy?


Tereza Chlebounová, Euroskop, 15. 4. 2020

V souvislosti s šířením nákazy COVID-19 se objevuje spoustu dezinformací a protichůdných tvrzení, které vyvolávají nejistotu a mohou dokonce ohrožovat naše zdraví. Evropská komise proto nově vytvořila na svých stránkách sekci, kde vyvrací mýty o koronaviru a uvádí pravdivá a ověřená fakta.

Zdraví patří mezi oblasti, kde se tradičně šíří spousty zavádějících a nepravdivých informací, nejinak je tomu i v případě šíření nákazy COVID-19. Aktuální informace o koronavirové nákaze je proto důležité čerpat vždy ze spolehlivých zdrojů.

Evropská komise doporučuje řídit se pokyny zdravotnických orgánů v dané zemi, sledovat informace na stránkách Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a Světové zdravotnické organizace (WHO). Zároveň nabádá, aby lidé sami nešířili dále neověřené informace z pochybných zdrojů.

Komise také sestavila přehled fakt ohledně koronaviru pro ty, kteří si nejsou jisti pravdivostí zpráv, které četli. Přehled reaguje právě na časté dezinformace, které se v souvislosti s nákazou COVID-19 objevují.

Mýtus: COVID-19 je pouze jeden z druhů sezónní chřipky

COVID-19 je nový a nebezpečný virus, jehož šíření má v nejen v Evropě za následek stupňující se počet obětí. Výjimečný charakter viru je uznáván na celém světě a Světová zdravotnická organizace kvůli němu vyhlásila pandemii.

Velkou hrozbou je zejména jeho infekčnost a skutečnost, že ohrožuje starší a nemocné lidi, tedy ty nejzranitelnější osoby. EU využívá všechny dostupné nástroje, aby pomohla státům šíření viru zpomalit a řešit následky pandemie. Přijatá opatření Evropské komise v boji s koronavirem najdete zde.

COVID-19

Před koronavirem neochrání alkohol ani česnek. Nejen v době pandemie COVID-19 není radno věřit všemu, co se dočteme například na sociálních sítích. Zdroj: Pixabay.com

Mýtus: Na koronavirus existuje lék

Lék určený přímo proti COVID-19 zatím nebyl nalezen. Nejrůznější návody na léčbu či prevenci, které kolují na internetu, mohou naopak ohrozit naše zdraví, zvlášť pokud pocházejí z nespolehlivých zdrojů. Před koronavirem například neochrání nadměrná konzumace alkoholu, česneku, ani pobyt ve vysokých teplotách.

Doporučovat postupy léčby a prevence je úkolem zdravotnických orgánů jednotlivých států, Světové zdravotnické organizace nebo Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí.

Mýtus: Mobilní sítě 5G šíří koronavirus

Mezi koronavirem a technologií 5G není žádná spojitost. Koronavirus je druh viru, který se šíří tak, že nakažená osoba při kýchání, kašli nebo výdechu prostřednictvím kapénkového přenosu infikuje jinou osobu. 5G je technologie mobilní sítě nové generace, která využívá neionizující rádiové vlny. Neexistuje žádný důkaz o tom, že by 5G bylo pro lidi škodlivé. COVID-19 se šíří i ve státech, které sítě 5G nemají.

Mýtus: Koronavirem se mohou nakazit jen senioři

Nemoc může mít u každého jiný průběh, vůči nákaze ale není nikdo imunní. Riziko lze snížit důkladným a častým mytím rukou, Světová zdravotnická organizace doporučuje také nedotýkat se obličeje a izolovat se od ostatních. Tato opatření se týkají lidí všech věkových kategorií.

Mýtus: Koronavirus je záminkou pro hromadné očkování

Proti koronaviru zatím žádná vakcína neexistuje. Evropská unie uvolnila 140 milionů eur na výzkum, který se snaží lék a vakcínu objevit, rozhodně ale nemá v plánu nařídit povinné hromadné očkování.

Aktivně však podporuje myšlenku, že očkování funguje a patří k největším úspěchům v oblasti veřejného zdraví. Ročně zachrání vakcíny na světě život 2-3 milionům lidí, spoustu dalších ochrání před celoživotním zmrzačením nebo chronickými chorobami. Teorie o škodlivosti očkování nemají žádný vědecký základ a zneužívají emocí a obav lidí.

Další mýty a jejich uvedení na pravou míru naleznete na stránkách Evropské komise nebo Světové zdravotnické organizace.

Komise varuje před online podvody

Evropská komise varuje také před online podvody, kdy nepoctiví obchodníci inzerují a prodávají výrobky, které údajně mohou vyléčit nebo zabránit infekci koronavirem. Ve skutečnosti ale může jít o padělky, které slibovaný efekt nemají.

Zároveň komise úzce spolupracuje s online platformami, které vybízí k propagaci spolehlivých zdrojů, upozadění obsahu, který byl na základě ověření faktů označen za nepravdivý nebo zavádějící, a k odstraňování nezákonného obsahu nebo obsahu, který by mohl způsobit fyzickou újmu.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek