Komise spustila vědeckou platformu pro sdílení dat o COVID-19

21.04.2020
Evropská komise, Euroskop

Evropská komise v pondělí ve spolupráci s několika partnery spustila evropskou datovou platformu COVID-19, která umožní rychle shromažďovat a komplexně sdílet dostupné vědecké informace. Platforma je součástí akčního plánu ERAvsCorona a její zprovoznění je dalším důležitým okamžikem ve snahách EU o podporu evropských a světových vědců v boji proti pandemii COVID-19.

„Spuštění evropské datové platformy COVID-19 je důležitým konkrétním krokem k silnější spolupráci v boji proti koronaviru,“ řekla Marija Gabrielová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež. „Již několik let silně podporujeme otevřenou vědu a otevřený přístup k informacím, na což nyní můžeme navázat. Nastal čas, abychom své snažení zintenzivnili a byli maximální oporou našim vědcům. Společnými silami dokážeme pandemii lépe pochopit, nalézt její příčiny a nakonec ji i přemoci,“ dodala.

Nová platforma vytvořila otevřený, důvěryhodný a dále rozšiřitelný celoevropský a globální prostor, kde budou moci badatelé ukládat a sdílet datové soubory, jako jsou sekvence DNA, proteinové struktury, údaje z předklinického výzkumu a klinických hodnocení nebo epidemiologické údaje. Na vzniku platformy se společně podíleli Evropská komise, Evropský institut bioinformatiky při Evropské laboratoři pro molekulární biologii (EMBL-EBI), projekty Elixir a COMPARE, členské státy EU a další partneři.

Rychlé otevřené sdílení dat značně urychluje výzkum a objevy, a umožní tak účinně reagovat na nouzovou koronavirovou situaci. Evropská datová platforma COVID-19 je v souladu se zásadami, které byly formulovány v prohlášení o sdílení údajů v případě ohrožení veřejného zdraví, a je názorným příkladem toho, jak se Komise zasazuje o otevřenost výzkumných dat a o otevřenou vědu, aby se zvýšila efektivita a spolehlivost bádání a věda lépe reagovala na problémy společnosti. Platforma je v této souvislosti rovněž prioritním pilotním projektem, který má realizovat cíle evropského cloudu pro otevřenou vědu (EOSC). Staví na existujících sítích mezi Evropským institutem bioinformatiky a veřejnými zdravotnickými datovými infrastrukturami států.

Ilustrační foto
Ilustrační foto. Zdroj: Evropská komise

Akční plán ERAvsCorona

V úterý 7. dubna podpořili ministři pro výzkum a inovace všech 27 členských států EU deset prioritních akcí akčního plánu ERAvsCorona. Tento akční plán vychází z obecných cílů a nástrojů Evropského výzkumného prostoru (ERA) a zahrnuje krátkodobé akce založené na úzké koordinaci, spolupráci, sdílení dat a společném financování ze strany Komise a členských států. Opírá se o hlavní zásady Evropského výzkumného prostoru, které se nyní budou naplňovat maximální možnou měrou, aby se vědcům a členským státům EU pomohlo zvítězit nad současnou koronavirovou pandemií.

Kromě evropské datové platformy COVID-19 zahrnuje akční plán ještě další opatření, která se soustřeďují například na koordinaci financování, na rozšíření rozsáhlých celounijních klinických hodnocení, na zvýšení podpory poskytované inovativním společnostem (včetně těch, které získaly pečeť excelence v reakci na COVID-19) nebo na podporu celoevropského hackathonu, který má proběhnout koncem dubna za účelem mobilizace evropských inovátorů a občanské společnosti. Tento společný plán vytyčující prioritní akce budou Komise a vlády členských států v nadcházejících měsících ve vzájemné spolupráci pravidelně aktualizovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek