Systém RescEU: Jak pomáhá v době pandemie COVID-19?


Tereza Chlebounová, Euroskop, 23. 4. 2020

Systém na ochranu občanů v nouzi RescEU vzniknul v reakci na ničivé požáry v Evropě, v současnosti ale pomáhá bojovat s jiným živlem – nákazou COVID-19. Jak tento mechanismus funguje a co může při řešení katastrof nabídnout?

Mechanismus RescEU vzniknul v reakci na extrémní projevy počasí, které nejen evropský kontinent stále častěji sužují. V roce 2017, kdy Evropská komise nový systém navrhla, při požárech a dalších přírodních katastrofách v Evropě zahynulo více než 200 lidí.

RescEU má chránit občany a pomáhat při nenadálých událostech, ať už se jedná o povodně, lesní požáry, silné bouře, zemětřesení, jadernou katastrofu, teroristický útok nebo vypuknutí epidemie. Systém poskytuje členským státům záložní techniku a vybavení v případech, kdy nemají na zvládnutí krizové situace dostatek kapacit. Může se jednat například o hasicí letadla, vysokokapacitní čerpadla, polní nemocnice či pohotovostní lékařské týmy.

ochranná maska

Ze skladu v rámci systému RescEU mohou státy dostat ventilátory či ochranné masky. Pro případ požárů nebo povodní jsou zase k dispozici hasicí letadla a čerpadla. Zdroj: Pixabay.com

RescEU nabízí zásobu zdravotnického vybavení

V rámci boje s pandemií COVID-19 umožnil systém RescEU vytvořit sklad pro zdravotnické vybavení, který obsahuje například ventilátory, ochranné masky, vakcíny či laboratorní vybavení. Využít jej mohou členské státy, jimž vybavení potřebné pro boj s koronavirem akutně chybí.

EU v první půli dubna mobilizovala kvůli koronaviru další 3,08 miliardy eur na podporu zdravotnických systémů jednotlivých států, aby byly nadále schopné zajišťovat péči všem pacientům, kteří ji potřebují. Z této částky putuje 380 milionů eur právě do systému RescEU. Zbylých 2,7 miliardy eur půjde do nástroje EU pro mimořádnou podporu, který lze aktivovat v krizových situacích, kdy žádný jiný existující nástroj Unie nestačí. Komise navrhla vzhledem k současné pandemii jeho aktivaci na dobu dvou let.

Prostřednictvím systému RescEU a nástroje EU pro mimořádnou podporu peníze poputují na výstavbu polních nemocnic nebo zaplatí transporty pacientů do nemocnic s volnou kapacitou. Poslouží také k nákupu zdravotnických potřeb, jako jsou respirátory, ochranné pomůcky či roušky. Kromě akutních výdajů budou finance použity na podporu lékařského výzkumu a k vývoji efektivního testování v jedntolivých zemích. Část peněz zřejmě budou státy moct využít podle svých aktuálních potřeb.

Systém vytváří rezervy pro případy, kdy státům nestačí kapacity

Systém RescEU doplňuje a posiluje dobrovolný mechanismus civilní obrany EU, který od svého založení v roce 2001 odpověděl na více než 300 žádostí o pomoc v rámci EU i mimo její území. Pokud země požádá prostřednictvím tohoto mechanismu o pomoc, Unie koordinuje kapacity, které dobrovolně nabídnou jiné státy. Nabídky se soustředí v evropském Středisku pro koordinaci odezvy na mimořádné události se sídlem v Bruselu.

Pokud však čelí stejné katastrofě více zemí najednou, nemají často dostatek kapacit si pomáhat navzájem. K tomu právě slouží rezervy v systému RescEU, které se mají dlouhodobě rozrůstat.

V minulosti byl systém RescEU nasazen především proti ničivým letním požářům, které zachvátily několik evropských zemí. V květnu 2019 vznikla první flotila hasičských letadel, která byla vzápetí nasazena do akce. Mechanismus posloužil například v Řecku, které v srpnu 2019 požádalo o pomoc s rozsáhlými požáry na svém území. Vzápětí byla vyslána 3 hasicí letadla z rezervních zdrojů RescEU, která poskytly Itálie a Španělsko.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek