Program Copernicus monituruje dopady pandemie na životní prostředí

30.04.2020
Program Copernicus, Euroskop

SERIÁL VESMÍRNÉ EPIZODY – Pandemie COVID-19 v mnoha ohledech zastavila náš svět. Rovněž mohl člověk zaznamenat množící se zprávy o tom, jak se zlepšuje životní prostředí okolo nás bez nadměrné dopravy, ať již pozemní, či letecké. Mnohé debaty se již nyní zabývají otázkou, jak bychom měli postupovat při uvolňování opatření proti COVID, abychom zároveň brali zřetel na životní prostředí. Jak ale porovnat, jaký dopad má pandemie a opatření proti ní na změny životního prostředí? Na tuto otázku hledá odpověď program EU pro pozorování země – Copernicus.

Příběh průzračnější vody v Benátkách vás pravděpodobně neminul. Zpráva o tom, že se do Benátek vrátili delfíni se sice nepotvrdila, ale čistotu vody je možné prokázat, a to pomocí snímků z družice Copernicus Sentinel-2, která podrobně analyzovala průhlednost vody v benátské laguně.

Snímky, které družice pořídila v během února a března dokládají skutečnost, že po dobu karantény se zlepšila průhlednost vody. Zatímco snímek pořízený během 20. února, kde je stále zřetelná lodní doprava, ukazuje jisté znečištění, snímek z 19. března vypovídá o jiné skutečnosti. Bez lodního provozu byly usazeny sedimenty a voda v laguně se tak stala průhlednější.


Pohled na Benátky. Zdroj: Copernicus

Podobně je to i se snížením emisí v ovzduší. Satelit Copernicus Sentinel-5P zaznamenal pokles množství emisí v Číně a Itálii ve spojitosti s přísnými opatřeními, proti šíření pandemie COVID-19. Potenciální souvislosti mezi klimatickými změnami a pandemií COVID-19 pomáhá sledovat služba Copernicus Climate Change Service. Služba pomáhá monitorovat na základě satelitů, jaká je současná úroveň znečištění ovzduší v Evropě, a to včetně učínků restriktivních opatření proti COVID-19 a jejich dopadů na kvalitu ovzduší.

Službu využívají i lékařské týmy, které bojují proti pandemii. Přestože dosud neexistuje důkaz, že znečištění ovzduší hraje roli při šíření nového viru, Copernicus Climate Change Service spolupracuje s týmy lékařského výzkumu, aby prozkoumaly tuto možnost. Znečištění ovzduší ovlivňuje kardio-plicní zdraví a imunitní odpověď, které ovlivňují příznaky COVID-19 například u alergiků nebo obyvatel velkých měst, kde je kvalita vzduchu špatná. Služba Copernicus Climate Change Service spolupracuje i s odborníky v oblasti životního prostředí na vývoji aplikace, která umožňuje zdravotnickým organizacím a epidemiologickým centrům zkoumat, zda teplota a vlhkost ovlivňují šíření koronaviru.

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek